четвер, 11 серпня 2011 05:30

Тернопільський сенбернар став чемпіоном світу

Автор: Фото із сімейного архіву Ірини Дуди
  Тернопілька Ірина Дуда з сенбернаром Жаном на власному подвір’ї. Пес важить 80 кілограмів
Тернопілька Ірина Дуда з сенбернаром Жаном на власному подвір’ї. Пес важить 80 кілограмів

Золоту медаль, кубок і диплом привезла із Парижа 34-річна тернопілька Ірина Дуда. Її собака сенбернар Жан переміг на чемпіонаті світу.

— 2009-го він став чемпіоном Євразії. То тепер змагався разом з іншими 78 сенбернарами у категорії чемпіонів. Судді оцінювали його тілобудову, грудну клітку, а ще як собака рухається і поводиться.

Ірина має двох доньок — 11 річну Софію і Божену, 7 років. Із чоловіком розлучилася. Живе у чотириповерховому будинку у селі Смиківці за 5 км від Тернополя.

— Вигнала чоловіка, бо собак не любив, — сміється.

Крім Жана, тримає ще чотирьох — трьох сенбернарів і польську підгорянську вівчарку.

Ірина має туристичну агенцію у Тернополі. Розмовляємо у її кабінеті. Додому не запрошує.

— Жан зараз прихворів. Якась бактерія горло вразила. Й інші собаки кашляють. Раніше так ніколи не хворіли. Треба "підняти" імунну систему. Ніде в місті усіх лікарств потрібних нема. Хіба у Києві і Полтаві. От, чекаю, може, знайомі передадуть.

Біля столу — фігура сенбернара. На кріслі — сумка із зображенням цієї породи.

— Я й кулон із сенбернаром маю, — показує на шиї. — І сумку, і кулон мені Наталія Озерянська із Санкт-Петербурга подарувала. Вона має власний розплідник сенбернарів "Навілотош". Колись у неї Жана маленького купляла. тисячу доларів коштував. Не мала тоді стільки, то й гроші на нього позичала. Його тато був чемпіоном Європи, а мама — єдина сука, яка виграла титул "Золотий сенбернар" у Латвії.

Жану 3 роки 4 місяці. Важить 80 кг.

— Послушний, за мною ходить без повідка. На минулі змагання їздили з помічником, то за ним не хотів іти. Мусила довкола рингу бігати, щоб Жан мене бачив і так ходив. А взагалі він у мене команд не знає. Можна було би за два тижні навчити, якби хотіла. Але нащо тварину мучити? Знає тільки "ходи сюда" і "пошел вон". Дуже любить, коли кажу "молодець, Жан". Не любить цілуватися, нікого не облизує, як інші собаки. Така в нього фішка.

Годують собаку кормом, м'ясом, козячими молоком і сиром.

— Щодня ставлю йому чотири відра води. Міняю її двічі, бо дуже багато слини залишає. У мене на собак усі гроші йдуть. Доки малі, годую їх "Пропланом". Два мішки тисячу гривень коштують. А це на місяць. Дешевший — 340 гривень за мішок. На бойні беру 900 кілограмів м'ясних субпродуктів. Повний бус загружаю. Половину віддаю для чотирьох татових собак, а решти усього на два місяці вистачає.

Недавно купила велику упряжку. Запрягаю у неї Жана. З другого боку чіпляю гамак. Дочки усередину сідають. Пес їх возить по подвір'ї. Мушу перед ним бігти, інакше не тягтиме.

Зараз ви читаєте новину «Тернопільський сенбернар став чемпіоном світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути