пʼятниця, 21 грудня 2012 06:15

"Тепер у висотках страшно буде жити"

— Мои коты, когда взрыв услышали, под кровати забились, в углы спрятались, — 64-річна Наталія Чурай ходить навколо 16-поверхового будинку на просп. Московському, 248г у Харкові. Зазирає у вікна, шукає тварин.

16 грудня в квартирі №38 на 10-му поверсі вибухнули два балони. Жителів відселили.

— Я того вечора тільки десяток з собою змогла забрати, — продовжує Наталія Володимирівна. — Решту винесла наступного дня. П'ятьох досі знайти не можу. Думаю, вони по поверхах розбіглися. Прошу людей забрати котиків до себе. Вони чистенькі, здорові. Знайомі, які мене приютили, не можуть тримати їх через алергію на шерсть.

Без даху над головою лишилися 184 людини і 50 котів. Тварин тримала у 2-кімнатній квартирі на шостому поверсі Наталія Чурай.

18 грудня жителів будинку пускають додому забрати речі. Стіни вище восьмого поверху розійшлися, між ними — провалля. Між 9-м, 10-м і 11-м — немає перекриття. Рятувальники забили входи до ліфтів, бо у стінах шахти утворився розлом.

— Баллоны принес Володя Сургай, он в соседнем доме живет, — каже Геннадій, із квартири №45 на 12-му поверсі. — Нормальний мужик, наш двір від машин колесами відгородив. У них клумби посадив, дитячий майданчик зробив. Женився на Любі з цього будинку, у них син народився, Клим. У неділю люди бачили, як Володя зранку два балони в ліфті віз. Сказав, що на дачу їх забере, святкуватимуть там Новий рік. Ще ніби каністру бензину притаскав. Залишив у тещі Тетяни свою жінку Любу і 11-місячного Клима. У квартирі, крім Тані, жили її дочки 14-річна Христина і 8-річна Олександра. Усі загинули, крім Христини. Вона зараз у лікарні. Кажуть, має 80 процентів опіків тіла.

Тетяну вбило вибухом на місці. Любов Шеховцова з дитиною на руках стрибнула з балкона. За нею — Олександра.

На лавці біля будинку розкидані дитячі іграшки. Біля них люди поставили свічки.

— Я чудом лишився живий. Урятувало те, що закрив вхідні двері за долю секунди до вибуху, — продовжує Геннадій. — Це було ввечері, десь о 18.45. Ми з жінкою і дочкою тільки з дачі приїхали, поїли. Дружина пішла домашнє завдання в дитини перевірити. І тут звук такий, ніби шафа в сусідній кімнаті впала. Я пішов у тамбур подивитися до бабусі-сусідки, яка недавно переїхала. Думаю, може в неї щось сталося. Відчинив двері, прислухався — тихо. Закрив їх. І в цей самий момент стався другий, більший вибух. Якби в тамбурі стояв, то вибуховою хвилею мене б розплющило.

Сусіди почали кричати, з усіх щілин дим повалив. Світло вибило. Я схопив ліхтарик, але через дим навіть руку свою не міг побачити. Дружину і дочку знайшов по голосу. Щоб якось дихати, намочили тряпочки і ними накрилися. Став виламувати вхідні двері, щоб вийти, а їх заклинило. Стрибаю на них, а сам думаю: раптом там вибухом усе винесло, і за дверима — прірва? Я ще дня два чорною гарью відхаркував.

Рятувальники заварюють вхід до ліфту. Геннадія пускають всередину після того, як показує паспорт із пропискою.

Із будинку виходять Максим і Оксана Бухаріни.

— Нам предлагали номера в гостинице "Турист". Но как там семье жить? Готовить где? Если не ошибаюсь, пять семей согласилось. Это те, у кого вообще родственников в городе нет, — говорить 33-річна Оксана. — Сусідка забрала нас до своїх знайомих. Ми там першу ніч перебули, спати не могли. А наступного дня до бабусі нашої попросилися. Це ж надовго. Узагалі у висотках тепер буде страшно.

У четвер Тетяну й Олександру Сургай, Любов Шеховцову із сином поховали в пригороді Харкова, на Безлюдівському кладовищі. На лікування Христини збирають кошти. Ще восьмеро людей перебувають у лікарні у тяжкому стані. У двох із них, які жили поверхом нижче, переламані хребти.

За фактом вибуху порушили кримінальну справу. Кажуть, Володимир Сургай прийшов у міліцію сам.

Будівельна комісія вирішила заселяти людей у будинок 13 січня.

Зараз ви читаєте новину «"Тепер у висотках страшно буде жити"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути