Ексклюзиви
пʼятниця, 22 грудня 2017 07:55

Тетяна Яловчак підкорила сім найвищих гір світу

Автор: ФОТО надане Тетяною Яловчак
  14 грудня Тетяна Яловчак зійшла на пік Вінсон — найвищу гору Антарктиди. На кожну вершину несе рушник, вишитий її 93-річною бабою
14 грудня Тетяна Яловчак зійшла на пік Вінсон — найвищу гору Антарктиди. На кожну вершину несе рушник, вишитий її 93-річною бабою

— Кожен військовий мріє стати генералом, а альпініст — підкорити сім найвищих гір на семи континентах планети. Це вдалося майже 300 людям, зокрема — півсотні жінкам, — говорить 38-річна Тетяна Яловчак. Вона — перша українка, яка зійшла на всі ці вершини.

14 грудня Тетяна піднялася на найвищу точку Антарктиди — пік Вінсон.

— До неї це зробили четверо чоловіків-українців, — говорить керівник Національного реєстру рекордів Лана Вєтрова. — Також Тетяна стала другою українкою, яка підкорила Еверест. Усього на один день торік її випередила Ірина Галай із Мукачевого.

Першою точкою з програми стала гора Кіліманджаро в Африці. На неї Тетяна Яловчак піднялась у березні 2012‑го. Потім зійшла на російський Ельбрус, Аконкагуа в Аргентині, Еверест у Непалі, Деналі на Алясці, Піраміду Карстенз у Новій Гвінеї і Косцюшко в Австралії.

— При сходженні на пік Вінсона нас застав шторм, — розповідає Тетяна. — Три дні сиділи в наметі. Висовувалися надвір і не бачили далі двох кроків. Нижній табір на висоті 3 тисячі метрів порвало. Балони і спорядження втратили.

Щоб потрапити на вершину, прокидались опівночі. Вночі і зранку тримається хороша погода. Потім сильно погіршується. На гору зазвичай несу 7-кілограмовий рюкзак, більше половини заважує балон із киснем. Однак на висоті понад 7 кілометрів ноша стає удесятеро важчою.

Тетяна займається альпінізмом з 29 років.

— Друзі їхали у тритижневу весільну подорож до Перу, — говорить вона. — Збирали компанію. Моєю першою горою стала Мачу-Пікчу. Там познайомилася з тренером Сергієм Ковальовим. Пам'ятаю, як він допомагав вибрати гірські черевики: "Купуй ці. Раптом наступного року підеш на Кіліманджаро". Посміялася у відповідь. Через рік стояла на Кіліманджаро.

Тетяна за освітою — психолог. Мала туристичну фірму в Донецьку. З початком війни на Донбасі переїхала до Києва. Незаміжня, дітей не має.

— Торік перевірила себе, чи готова підніматись на Еверест (найвища вершина земної кулі розташована в Гімалаях на кордоні Китаю і Непалу. Її висота становить 8848,43 метра над рівнем моря. — ГПУ): зійшла вдруге на найвищу вершину Південної Америки — Аконкагуа. Її висота майже 7 тисяч метрів. Далі була експедиція на Еверест. Коштувала 60 тисяч доларів (майже 1,8 млн грн. — ГПУ). Спонсорів не знайшла, тому продала квартиру в Донецьку, — продовжує Тетяна. — Особливо важким був останній тиждень. Після висоти 7 тисяч метрів майже нічого не їси і мало п'єш. Апетиту немає, справляти нужду ніде. В палатці спати неможливо: потрібно сидіти і впиратися ногами в камінь. Вийти в туалет небезпечно. Наші помічники, місцеві провідники, останні три дні не їдять і майже не п'ють. Ішла на резерві сил, які накопичила перед тим.

На гору завжди беру сало і хліб. Перед сходженням рекомендують набирати вагу. В цей період ні в чому собі не відмовляю. У горах зайва вага спадає. Після Евересту схудла на 7 кілограмів.

Під час підйому в рюкзаку завжди ношу рушник. Його вишила моя 93-річна бабуся. Ще один, магазинний, тримаю ззовні. За ним менше шкодуватиму, якщо злетить. На вершині розрізаю його — половину залишаю там.

Зараз ви читаєте новину «Тетяна Яловчак підкорила сім найвищих гір світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути