Ексклюзиви
вівторок, 03 листопада 2015 05:20

Світлана Урбанська робить ляльки-мотанки з травами

Автор: ФОТО: Анатолій Кізлов
  Світлана Урбанська у себе вдома на Черкащині показує ляльки-мотанки. За вечір робить дві-три
Світлана Урбанська у себе вдома на Черкащині показує ляльки-мотанки. За вечір робить дві-три

— Сиділа малою на печі й дивилася, як мотають ляльки з клаптиків і ниток жінки в рідному селі, — розповідає Світлана Урбанська, 58 років, із села Драбівці Золотоніського району на Черкащині. Робить ляльки-мотанки з травами.

За фахом Світлана Урбанська — художник. Запрошує до себе додому. Одягнена в зелено-коричневу блузку з квітковим візерунком. На стінах вітальні — картини. На підвіконні стоять вазони з квітами. Жінка сідає на диван — він теж у квіти. На ньому розкладені клаптики, стрічки. З них Урбанська робить ляльки.

— Дуже люблю квіти, — каже Світлана. Часто усміхається. — Мотанками діти раніше бавилися щодня. Мами мотали їх нашвидкуруч зі спідниць, фартухів, хусток — що було в хаті. В хід ішли навіть кукурудзяні качани.

— Виросла — дитяча забавка забулася. Коли бавила онука Святослава й сусідську Даринку, вгледіла, що малі вовтузяться з Барбі. У неї руки й ноги, немов спиці. Страх як не подобаються. Взяла кілька клаптиків і — раз-два — в руках затанцювала лялька. Миліша, тепліша, на дотик приємніша. Мала закинула свою Барбі. А якось у метро їхала. Дитя крутиться, вередує. Дістала із сумки малесеньку мотаночку — одразу заспокоїлося.

Раніше мотанки клали в люлечки, щоб оберігали сон і здоров'я немовлят, зігрівали ліжко. Прокидаючись, дитя не плакало, а забавлялося. А мати спокійно поралася по господарству.

Світлана Урбанська розставляє на засланому товстим полотном столі з десяток ляльок. На одній дзвенять дзвіночки, поприв'язувані до ляльчиних рук. Інша пахне травами — всередині напхана м'ята з мелісою.

— Онук дуже любить оцю із дзвониками, — говорить жінка. — За вечір дві-три ляльки змотую. Вшиваю всередину мішечок. Туди можна що завгодно класти: корицю, спеції, гречку. Я люблю використовувати базилік, лаванду, м'яту, мелісу.

Зараз ви читаєте новину «Світлана Урбанська робить ляльки-мотанки з травами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути