Ексклюзиви
середа, 10 серпня 2011 05:15

Весільний рушник треба вишивати вдень

Автор: фото: Тарас Подолян
  Молодята Яна Ібрагімова та Іван Бабин тримають ікони і разом зі свідками виходять після вінчання з кафедрального собору Святого Духа у Чернівцях. Сукню наречена шила на замовлення
Молодята Яна Ібрагімова та Іван Бабин тримають ікони і разом зі свідками виходять після вінчання з кафедрального собору Святого Духа у Чернівцях. Сукню наречена шила на замовлення

— Якось ворожка мені сказала: "Твоє весілля має бути особливим, тоді ти будеш щасливою". Я її послухалася і на вінчання пошила собі червоно-синю сукню. Такої точно не було в жодної нареченої, — каже 24-річна Яна Ібрагімова.

У кафедральному соборі Святого Духа, що в Чернівцях на вул. Головній, Яна обвінчалася з Іваном Бабиним, 25 років.

Молоді приїжджають до церкви пообіді. Заходять усередину, стають на рушник.

Священик дає їм у руки запалені свічки. Яна та Іван обіцяють бути вірними одне одному до смерті. Святий отець одягає обручку нареченому, потім — нареченій. Дає їм відпити вина з позолоченої чаші. Вишитим рушником з'єднує їхні руку.

— Рушники сама вишивала, — розповідає Яна після вінчання. — Якось мама сказала: "Кожна наречена має сама вишити свій весільний рушник. Якщо комусь замовиш, то в своє життя внесеш чужі думки і бажання. А вони можуть бути недобрими". За вишивання весільного рушника взялася в 15 років. Лише вдень на вихідних вишивала. Уночі це робити не можна, бо в цей час магічні речі творитися можуть. Вишила двох павичів і український візерунок. Мережок не робила, бо тоді життя буде дірявим.

Сукню молода шила на замовлення.

— Кольори вибрала одразу — червоний символізує повноту життя, свободу та енергію, а синій — вірність, довіру і безконечність. Замовляла плаття у знайомої швачки. За роботу і матеріал заплатила 100 доларів. Пішло 10 метрів атласу. Хотіла, щоб Іван одягнув на вінчання шаровари. Та він відмовився. Вишиванку купували на Калинівському ринку в Чернівцях. Продавець просив за неї 900 гривень. Та коли почув, що купуємо для вінчання, удвічі скинув ціну.

Яна працює медсестрою в пологовому будинку, Іван — стоматолог у приватній клініці. Познайомилися три роки тому.

— Із подружкою гуляли парком. На лавці вона помітила свого знайомого, з яким інтернатуру проходила. Підійшла привітатися і нас познайомила. Після того Іван мені кожен день дзвонив, пропонував зустрітися. Постійно відмовлялася, бо на першому плані в мене було навчання. Зустрілися через три місяці після знайомства. Одружитися він мені запропонував 21 травня. Запросив повечеряти в готелі "Буковина". На столі в альтанці стояло шампанське і цукерки, горіли свічки. Він став на коліно і спитав: "Станеш моєю дружиною?". Я одразу погодилася.

Згадує, як Іван співав серенади під її вікном.

— На свій 23-й день народження прокинулася від того, що хтось співає під моїм вікном. Відчинила штору, а там Іван з оркестром стоїть. Чоловіки були в кептариках і смушевих шапках. Грали на трубах, а один бив у бубон. Іван співав пісню "Сині очі". Мама тоді казала: "За мною тато так не упадав, як за тобою твій Іванко".

Вінчання в церкві молодим обійшлося в 250 грн. Наступного дня вони святкували весілля в ресторані "Україна".

— Було 250 гостей, — розповідає Яна. — Усі гроші дарували. Але витрати все одно не покрили.

Зараз ви читаєте новину «Весільний рушник треба вишивати вдень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути