вівторок, 28 серпня 2012 06:15

"Весілля перетворилося на похорон, коли під'їхала машина з трупами односельців"

— З фотографією, проданою на аукціоні "Сотбіс", вийшла смішна ситуація. Через інтернет до мене звернулися люди з Великої Британії, спитали, чи можуть виставити на торги моє фото — на ньому дівчина піднімає штангу і чомусь усміхається. Подумав, що це якийсь поганий жарт, кажу: "Нема питань!". Відправив їм файл із фото, сказав, щоб гроші перерахували в якійсь благодійний фонд, — і забув. Потім отримую повідомлення: скільки виручили за фотографію: подяку від фонду. А за скільки її продали, не хочу і згадувати. Треба було залишити собі бодай 10 відсотків — хоча б машину поміняв, — сміється київський фоторепортер 56-річний Єфрем Лукацький.

Виставка його робіт "Моменти часу" проходить у столичному Українському домі. Організатор — Міжнародний благодійний фонд "Військове братерство". Серед експонатів є фотографії Єфрема Лукацького з гарячих точок, кадри затримання правоохоронцями найманих убивць і рекетирів, портрети політиків і митців.

— О, смотри, Путин — и еще без ботокса! — перемовляються фотографи, що прийшли на виставку. Дивляться на знімок російського президента, який тоді був прем'єр-міністром. У нього скривлене обличчя і стиснуті кулаки.

— Кожне фото — це історія. Ось перша чеченська війна, — показує автор на світлину, де ридають чеченки. — Мене запросили в село на весілля. Але воно перетворилося на похорон, коли під'їхала машина з трупами односельців.

Єфрем Лукацький у шкіряному піджаку, джинсах та кросівках. Носить окуляри. Просить журналістів ставити запитання голосніше — у вусі має слуховий апарат.

— Колись я був водолазом, тепер кесонна хвороба дається взнаки, — пояснює. — Плюс вибухи снарядів. У Чечні одна з ракет, запущених із літака, розірвалася за кілька метрів. Урятували бетонні плити, що лежали переді мною, — вони затримали осколки. А мене вибуховою хвилею підняло й акуратно поклало в калюжу.

У наступному кадрі — долоня, на якій лежить наче жмут сіна чи моху.

— Це хліб, зроблений із глини і трави, — розказує автор. — Тоді ми жили в афганському місті Мазарі-Шариф — журналісти під час воєнних подій завжди тримаються разом, так безпечніше. До нас прийшов мулла хазарійців — племені, що живе в горах Гиндукуш. Вони — нащадки Чингісхана, гроші заробляють, наймаючись на війни. Мулла сказав: "Допоможіть, ми вмираємо". Розказав, що в них кілька років неврожай, а гуманітарна допомога не доходить, бо дорогою каравани грабують інші племена. Тому єдиною їжею хазарійців був цей хліб, якщо його можна так назвати. Поїхали ми вчотирьох — двоє американців, француз і я, добиралися два дні ослами й кіньми. З ними були хазарійські воїни з автоматами — щоб нас не вкрали і не вбили. Як приїхали, мулла зібрав людей, показав на нас і сказав: "Вони приїхали, щоб вам допомогти". До нас почали нести вмираючих дітей і хворих — вони подумали, що ми їх вилікуємо. Ми зробили, що могли: відзняли матеріал і передали через супутник. Гуманітарку доставили військовими вертольотами. Наступного дня я вже знімав, як хазарійці несли мішки з борошном. Це — одна з найприємніших історій у моєму житті, я знаю, що зробив правильно.

До фоторепортера підходить чоловік років 60 у бежевому костюмі й береті.

— Дозвольте висловити вам своє захоплення! — говорить. Не називається. — Але чи не вважаєте ви, що людство вже заслужило на Армагеддон?

— Ні, — одразу відповідає Лукацький. — Злочини, на які може піти людина, навіть важко уявити. Але я знаю, що порядних більше, ніж негідників. Проблема в тому, що порядні люди не разом. Але все буде добре, хоча, можливо, вже не при нас.

— А ось найбагатший сучасний художник Демієн Герст. Пишаюся цією фотографією, — показує ту, де Герст затуляє обличчя руками у фарбі. — Зробив її в "Пінчук Арт Центрі". Демієн як побачив це фото — йому просто клепка злетіла. Намалював щось на одному зі знімків. Мені казали, що тепер його можна продати за добрі гроші.

Зараз ви читаєте новину «"Весілля перетворилося на похорон, коли під'їхала машина з трупами односельців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути