вівторок, 24 липня 2012 05:00

Ступка збивав температуру і йшов на сцену

Сергій Жигунов, 49 років, російський актор:

— Тиждень тому я запрошував його зіграти в картині "Біла голубка" Артура Криштофовича, і він погодився. Сказав, поки що в лікарні, але скоро поправиться. Торік на зйомках "Однажды в Ростове" він налякав усю знімальну групу, коли йому стало зле. За кілька днів повернувся на майданчик. Не міг стояти, але дограв свою роль.

Володимир Бортко, 66 років, російський режисер:

— Богдан Ступка багато знімався в російських режисерів, він був нашим спільним актором, як Гоголь — нашим спільним письменником. Не тільки наша культура багато втратила з його смертю. Він був одним із найкращих акторів у Європі. Ми працювали понад рік над картиною "Тарас Бульба". Зйомки проходили інколи у важких умовах. Але Богдан Сильвестрович завжди підбадьорював молодих. Коли помирає такий актор — це трагедія. Але герої, яких він зіграв, залишаться жити.

Лія Ахеджакова, 74 роки, російська актриса:

— Бачилася з ним два місяці тому. Він сидів у театрі з паличкою, але такий же рідний. Його, як сліпого коня, вело в театр. Сказав мені, що після операції в Німеччині у нього часто підіймається температура, але він збивав жар фервексом і йшов на сцену.

Ми з ним грали головні ролі у виставі "Старосвітська любов". У мене було багато хороших партнерів, але так любити на сцені, як Богдан Ступка, ніхто не вмів. Він був затребуваним у Росії, його запрошували найкращі режисери. Якось зустріла його на "Лєнфільмі". Узяв мене на руки й сказав "Перепілочка моя сизокрила". Коли приїжджав до Москви, любив відпочити у мене на дачі у Внуково.

Отримав Шевченківську премію за роль Тев'є-Тевеля

Богдан Ступка народився у селищі Куликів Жовківського району на Львівщині. Після школи вступав до Політехнічного інституту, але провалив іспити. Працював учнем слюсаря і фотографом в астрономічній обсерваторії в Баку. 1961 року закінчив театральну студію при Львівському театрі ім. Марії Заньковецької. За 10 років дебютував у кіно — у фільмі Юрія Іллєнка "Білий птах із чорною ознакою".

1978 року перебрався до Києва, його зарахували до трупи Київського театру ім. Івана Франка. Отримав Шевченківську премію 1993 року за головну роль у виставі "Тев'є-Тевель" за твором Шолом-Алейхема. Із 1999-го по 2001-й був міністром культури — 17 місяців. 2001 року очолив театр.

Ступка зіграв у 24 виставах, знявся у 110 стрічках. Має звання Героя України та орден князя Ярослава Мудрого. 2008 року отримав нагороду Римського міжнародного кінофестивалю за чоловічу роль у стрічці "Серце на долоні" режисера Кшиштофа Зануссі.

 

Зараз ви читаєте новину «Ступка збивав температуру і йшов на сцену». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути