середа, 01 квітня 2009 17:03

Ступка у "Тарасі Бульбі" замість коня скакав на квадроциклі

Автор: фото: kinopoisk.ru
  Під час зйомок фільму ”Тарас Бульба” актор Богдан Ступка їздив на конях для епізодів середнього плану.  В крупних планах актор знімався на 4-колісному мотоциклі
Під час зйомок фільму ”Тарас Бульба” актор Богдан Ступка їздив на конях для епізодів середнього плану. В крупних планах актор знімався на 4-колісному мотоциклі

"У Гоголя Тарас Бульба важить 20 пудів. Цей козак мав 320 кілограмів. Така людина не те що на коня не сяде, а навіть із ліжка не встане", — дивується актор 67-річний Богдан Ступка. У залі на третьому поверсі Міністерства культури він розказує, як знімався у фільмі Володимира Бортка за повістю "Тарас Бульба". Прем"єра стрічки відбудеться в кінотеатрі "Київ" 2 квітня.

Початок прес-конференції переносять на 15 хв.

— Міністр Василь Вовкун затримується. Він поїхав на похорон художниці Марфи Тимченко, — пояснює прес-аташе міністерства Тіна Пересунько.

Учасники прес-конференції розсідаються за столом. 51-річний Василь Вовкун, одягнувши окуляри, зачитує план міністерських заходів до 200-річчя Гоголя на 40 сторінках. Ступка втомлено слухає його, підперши голову рукою.

Щоб увійти в образ Тараса Бульби, актор мусив набирати вагу.

— Переважно пив пиво, аби живіт наростити. А так їв усе, що завжди, лише більше. Відбивні готую за особливим рецептом: не смажу, а печу, — розказує "ГПУ" у телефонній розмові дружина актора Лариса Семенівна, 66 років. — Борщу й вареників йому не варила. Чоловік червону рибу любить, із молочних продуктів п"є лише кефір і їсть козячий сир.

Для Тараса Бульби вибирали найміцнішого коня.

— 1971-го під час зйомок фільму "Білий птах із чорною ознакою" мене скинув кінь. Відтоді я їх боюся, — каже Ступка. — Коли Єжи Гофман (польський режисер. — "ГПУ") знімав "Вогнем і мечем", подзвонив і питає: "Богдашка, ти на конячці сидиш?" Я відповів, що сиджу. А на зйомках зізнався, що дуже боюся. Гофман замість коня садив мене на каскадера. Їм за це непогано платять. Так соромно мені ще ніколи не було! Піді мною жива людина. Я кректав, червонів, а потім запросив його до ресторану.

Пив пиво, аби живіт наростити

Режисер Бортко замість коня садив Ступку на квадроцикл — 4-колісний мотоцикл. Для цього над сидінням мостили горб і накривали його сідлом.

— Але коли знімали середні плани, мусив сідати на коня. Двічі він ледь не затоптав мене. Мабуть, чув мій страх. Випадково шаблею я зачепив його. Кінь став на диби й скинув мене.

Батальні сцени знімав голлівудський режисер Ніка Пауел. Він ставив бої у стрічках "Останній самурай", "Гладіатор", "Хоробре серце". Запорозьку Січ відтворили на острові Хортиця. Масовку козачого війська зіграли 700 місцевих мешканців. Їм поголили голови та приклеїли оселедці.

— Мене не голили. Лише коротко підстригли й приклеїли оселедець, — каже Ступка, потираючи чоло долонею. — Він постійно відклеювався, бо на дворі було 35 градусів спеки.

Ліктем він чіпляє організатора театрального фестивалю "ГогольFest" 44-річного Влада Троїцького. Той спить поруч на стільці, схрестивши руки на грудях.

Під час зйомок Богдан Ступка знепритомнів від спеки. Йому викликали "швидку". Кажуть, актор заборонив членам знімальної групи розказувати про цей епізод. Актора в кольчузі обливали холодною водою з поливальної машини.

Зараз ви читаєте новину «Ступка у "Тарасі Бульбі" замість коня скакав на квадроциклі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути