пʼятниця, 19 квітня 2013 07:45

Станіслава Гуренка поховали біля Щербицького

Автор: фото: Тарас Подолян
  До труни колишнього першого секретаря ЦК Компартії УРСР Станіслава Гуренка щойно поклав квіти голова Верховної Ради Володимир Рибак (на першому плані). Попрощатися з покійним до клубу Кабінету Міністрів прийшли також екс-спікери Володимир Литвин і Олександр Мороз
До труни колишнього першого секретаря ЦК Компартії УРСР Станіслава Гуренка щойно поклав квіти голова Верховної Ради Володимир Рибак (на першому плані). Попрощатися з покійним до клубу Кабінету Міністрів прийшли також екс-спікери Володимир Литвин і Олександр Мороз

16 квітня в клубі Кабінету Міністрів прощалися з колишнім першим секретарем ЦК Компартії УРСР Станіславом Гуренком, 76 років. Він помер цієї неділі від раку.

Приблизно опівдні сріблястою "тойотою" під'їжджає лідер КПУ 60-річний Петро Симоненко. Комуністи, що чекали, стають за ним у чергу. Переважно це літні чоловіки, жінок мало.

— Если бы кто-то с улицы сказал, что в гробу лежит Станислав Иванович, я бы не поверил, — говорить 85-річний В'ячеслав Стефанов. — Он же в жизни совсем другим был — красивым, статным, розовощеким. Говорил: "Главное сейчас — сохранить и усилить Компартию. Нынешняя власть временная, будущее — за коммунистами".

Біля труни на подушках лежать ордени Жовтневої революції та Трудового червоного прапора. У кріслах сидять удова 77-річна Людмила Володимирівна, донька Оксана, 49 років, син 53-річний Іван із дружиною Анною, 52 роки. Від жінок чути французькими парфумами.

— Я часто бачив Гуренка, коли він гуляв із дружиною у парку. Називав її Люсінька, — згадує екс-нардеп 71-річний Володимир Зачосов. — Станіслав Іванович був трудоголік. На роботі сидів з дев'ятої ранку до дев'ятої вечора. За справу міг добряче вилаяти. Підлеглі часто після цього топили образу в склянці. Та згодом визнавали, що був правий.

"Регіонал" Володимир Макеєнко, 47 років, кладе букет фіолетових гербер.

— Кто это на похороны такие цветы приносит? — перешіптуються дві жінки в кутку. — Лучше бы за 5 гривен купил две гвоздики.

Станіслав Гуренко народився в Іловайську на Донеччині. Рік і два місяці працював першим секретарем ЦК КПУ. У парламенті очолював комітет з економічної політики.

— Він не був людиною рівня свого попередника Володимира Івашка, — розказує екс-нардеп Степан Хмара, 75 років. — Івашко був більшим патріотом. Коли 1991 року я вийшов із Лук'янівського СІЗО, зустрів Гуренка у Верховній Раді. Кажу: "Станіславе Івановичу, тепер Україна незалежна. Спрямуйте свої досвід і зв'язки на користь рідної держави". Він каже: "Ні". Комуністичні догми були для нього важливіші.

— Навіть дачі не мав. Останні роки любив багато читати. Міг виголошувати цілі уривки з "Собачого серця" Булгакова, — додає екс-голова парламентського комітету з нацбезпеки і сусід Гуренка по будинку в пров. Виноградному 83-річний Георгій Крючков.

Поховали Станіслава Гуренка на Байковому кладовищі біля могили першого секретаря ЦК КПУ Володимира Щербицького.

Зараз ви читаєте новину «Станіслава Гуренка поховали біля Щербицького». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути