четвер, 06 серпня 2009 08:35

Сліпий Федір Бойко видав шість книг за три роки

Автор: фото: Світлана ДРАЧУК
  На друк книги про Голодомор Федір Бойко із села Лукашівка Монастирищенського району Черкащини віддав заощаджені на похорон 12 тисяч гривень
На друк книги про Голодомор Федір Бойко із села Лукашівка Монастирищенського району Черкащини віддав заощаджені на похорон 12 тисяч гривень

83-річний Федір Бойко із села Лукашівка Монастирищенського району Черкащини має 2% зору. За три останні роки написав шість книг.

Федір Максимович живе в родині своїх друзів — Лідії та Михайла Мукомелів. Переїхав до них торік. 2002-го померла дружина. Дітей не мали.

— Трохи тиск останнім часом скаче, а так — жити можна, — усміхається Федір Максимович. У хаті Мукомелів він має власний кабінет. Часом підсобить по господарству, погодує домашню птицю. Сільська бібліотекарка Лідія Мукомела допомогла йому підготувати рукописи книг.

— Почав писати ще в школі — п"єски для сценок. Завжди носив із собою маленький зошит і ручку. Занотовував усе, що приходило на ум, ніколи не римував, — каже Федір Максимович.

— Першого вірша надрукував іще до війни в столичному журналі "Піонер". Поки ще бачив, рукописи складав у комору. А 1990-го зовсім осліп. Купив магнітофон, щоби писати на касети. Як жінки не стало, попросив Ліду впорядкувати мої рукописи. Глянула вона на купу списаного паперу і ахнула. Більшість рукописів переточили миші.

2006-го Федір Бойко та Лідія Мукомела написали історію Лукашівки. Потім видали дві книги "Лихоліття" про голодомор 1932–1933 та 1946–1947 років.

— Прослухав 50 касет.  У мене лежало на смерть 12 тисяч гривень. Я рішив, що помирати мені рано. Ото і посягнув на недоторканний запас, відніс у друкарню. Не жалів ані грама.

Зараз ви читаєте новину «Сліпий Федір Бойко видав шість книг за три роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути