Ексклюзиви
пʼятниця, 22 березня 2013 07:15

Сантехнік малює картини кавою

Автор: Фото: Ольга ШВЕД
  Львів’янин Олександр Вальд у майстерні посипає меленою кавою змащений клеєм малюнок. На картину йде півчашки кавової гущі сорту робуста чи арабіка
Львів’янин Олександр Вальд у майстерні посипає меленою кавою змащений клеєм малюнок. На картину йде півчашки кавової гущі сорту робуста чи арабіка

15 років малює картини кавою та піском львів'янин 42-річний Олександр Вальд. Створив їх понад тисячу. Техніки навчився сам. Серед полотен — ікони, портрети Чарлi Чаплiна, Майкла Джексона, Володимира Висоцького, Юрiя Нiкулiна. П'ять років працює сантехніком у Львівському цирку. Раніше був садівником у ботанічному саду, охоронцем у міліції. Одружений удруге, має чотирьох дітей.

— Багато картин ви не побачите, у мене зараз виставка у Бібрці (місто на Львівщині. — "ГПУ"), все туди завезли, — Олександр зустрічає на прохідній готелю для артистів "Арена" біля цирку. Високий, худий, трохи горбиться. Він у поношених джинсах і брудній робі.

У його майстерні пахне кавою. На столі — банки з меленою кавою, клеєм, картон та незакінчені роботи. Знімає зі стіни портрети покійного дресирувальника тигрів, директора столичного цирку Володимира Шевченка й російського співака Валерія Леонтьєва.

— Керівництво казало, навесні до Львова приїде дружина Шевченка. Я їй подарую портрет чоловіка, — проводить рукою по дорогій позолоченій рамці. — До Леонтьєва після концерту мене охорона не пустила, тому портрет лишив собі.

З шухляди виймає цупкий коричневий аркуш формату А4. На ньому намальована олівцем голова коня. Висипає на листки паперу мелену каву та пісок, дістає велику банку клею ПВА, гостру паличку, схожу на кістку.

— Це колючка з циркового дикобраза, — каже Олександр. — Ідеально підходить. Пісок беру звичайний — кварцовий, інколи гальку. На стройці багато такого. Просіваю через ситечко. У портретах використовую світло-коричневий пісок. Ним виділяю зморшки, тіні на обличчі. Найважче намалювати, щоб кольори не зливалися. Я руку набив. На початках багато браку було.

Вмочає паличку в клей, акуратно розмальовує ним частину морди коня. За хвилину через ситечко насипає на зображення каву. Зайве струшує у баночку.

— На картину йде півкружки кавової гущі. Тут сорт робуста — він темніший. Арабіка — світліша. Нею малюю обличчя і покриваю лаком-спреєм.

За 100 грн малює портрети родичів та знайомих. 50 грн витрачає на банку лаку. Її вистачає на 10 полотен. 25 грн платить за клей ПВА. Висушену кавову гущу приносять колеги.

— Легше робити портрет, коли людину бачив хоч раз уживу. Запоминаю її риси, погляд. Але частіше роблю по замовленню з фото. Пару років тому робив портрет бабці сусідів. Вона давно вмерла, а збереглася тільки групова фотокартка з нею. Намучився, але зробив. Сусіди довольні залишилися. На портрет іде від 2 до 5 годин. Над деякими сиджу тиждень. Найбільша моя робота — метр на 70 — Львівський цирк і площа перед ним. Висить у касі цирку. Найменші — розміром як фотографія. Малюю такі голкою та в окулярах.

Зараз ви читаєте новину «Сантехнік малює картини кавою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути