пʼятниця, 15 грудня 2017 00:15

"Родичі збирали гроші на похорон, а він вижив"

Автор: МАЛЮНОК: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

У селі сталося шість самогубств

"Донька із зятем не один рік їздять на заробітки, — пише черкащанка Валентина Іванівна, 60 років. — Заробляють багато, але грошей їм усе одно не вистачає. Ремонт удома не можуть зробити. Постійно скандалять. Мають двоє дітей. Онука — вагітна, онук служить в армії".

Листи коментує київський біоенергетик Мирослав Олійник. Запалює свічку. Кладе долоню на фото подружжя. Жінка на півголови вища за чоловіка. Обоє в чорних пальтах.

— Багато грошей витрачають на речі, без яких можна обійтися. Ремонт в оселі затягнеться на півтора року. Після новорічних свят знову подадуться на заробітки. Повернуться на хрестини онуки. Допомоги потребуватимуть діти. Донька наступного року зустріне свою долю. Зять візьме на себе опіку над її немовлям і замінить дитині батька.

"Племінник Роман півроку тому повернувся з війни, — розповідає в листі Тетяна Олексіївна з Житомирщини. — Без руки й ноги. Два місяці лежав у критичному стані. Поранення було настільки важке, що родичі збирали гроші на похорон, а він вижив. Зараз перебуває і госпіталі. Почав зустрічатися із жінкою, яка старша за нього на вісім років. Має троє дітей і чоловіка. Він п'яниця, але розлучатися з ним Юля поки що не збирається. У госпіталь приїжджає кілька разів на місяць. Доглядає за Романом, називає коханим. Ми з сестрою проти їхніх стосунків. Боїмося, що вона претендує на його пільги. Племіннику обіцяли дати квартиру після Нового року".

— Не втручайтеся у стосунки племінника. Доля подарувала йому шанс почати все спочатку. За його плечима теж є нещасливий шлюб. Турбота й любов, що отримує від Юлії, дозволить йому швидше одужати. Ця жінка тримає його на світі. І розрив із нею може негативно позначитися на самопочутті. Дбатиме за ним, не зважаючи на те, що чоловік має за спиною. Не переслідує корисних цілей. У лютому розлучиться. Не відмовляйте Романа від шлюбу з нею.

"Цього року в нашому селі сталося шість самогубств, — розповідає у листі 62-річна Христина Олексіївна з Полтавщини. — Накладає на себе руки молодь. Сирота Вадим повісився на яблуні. За тиждень його колишню дівчину знайшли в петлі на горищі. У жовтні в ставку втопився хлопець, якому через місяць мало виповнитися 13 років. Після нього вкоротила собі віку дівчина з випускного класу. Її виховувала баба. Батьки працювали за кордоном. Дві останні смерті сталися восени. Підозрюю, якісь злі сили підштовхують дітей самовільно йти на той світ".

— Така кількість самогубств не випадкова. На цьому втрати мають припинитися. Між покійниками є невидимий зв'язок. Усі поривали з життям через самотність — розлуку з коханими чи батьками. Спровокувала нашестя суїцидів смерть Вадима. Покійного треба було не відспівувати й поховати за межами кладовища, як роблять із самогубцями. Але його опікуни підробили довідку про смерть. Їхній гріх потягнув за собою трагічні втрати.

"Іванку я народила 24 роки тому під Новий рік, — пише вінничанка Аліна Тимофіївна, 54 роки. — Це була бажана дитина. Я довго не могла завагітніти. Коли їй виповнилося 4 роки, чоловік пішов від нас. Я не починала нових стосунків і не приводила в дім вітчима. Боялася, що він нашкодить дитині. Мабуть через це в неї виникли думки, що можна прожити й без чоловіка. Ні з ким не зустрічається, хоча подобається кільком сусідським хлопцям".

У конверт вкладає фото доньки. Вона висока, русява, в сукні-вишиванці та білій хустині стоїть на подвір'ї церкви.

— Два роки тому один хлопець зрадив її. Через це боїться починати нові стосунки. Заміж вийде 2020 року. Але за чоловіка набагато старшого. До цього пориватиметься на роботу за кордон. Але заробітки не виправдають себе. Якщо поїде, сильно підірве здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «"Родичі збирали гроші на похорон, а він вижив"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути