Ексклюзиви
четвер, 22 грудня 2005 16:06

Робінзон Присяжнюк

 

Неподалік траси Світловодськ– Кременчук у лісі живе людина, яка втекла від цивілізації. Перш ніж їхати до Світловодська, я зателефонував до міжрайонної прокуратури.

— Із ним у нас проблем немає, — почув на другому кінці. — Не краде, не дебоширить. Копає людям городи, лагодить паркани. Заготовляє сіно та дрова. Шкоди лісові не завдає — рубає лише сушняк. Одного разу навіть пожежу загасив після туристів.

Від Світловодська до залізничного переїзду добираємося на "Жигулях". Залишаємо автомобіль у Кирилівському лісництві й рушаємо ледь примітною стежкою. За чверть години в повітрі потягло димком. Ось і землянка. Господар — середнього зросту. Обличчя відкрите, очі сині, погляд гострий. Перший тисне руку. Долоня тверда. У тілогрійці, шапці, кирзових чоботях: одягнений скромно, полісовому, але чисто.

Собачатина свіжа — спробуй, як пахне!

Понад десять років 63-річний Михайло Присяжнюк мешкає в норі діаметром у неповних 2 метри. "Квартиру" посеред лісу вирив собі сам. Землянка така тісна, що я мимоволі порівнюю її з могилою. Ні дверей, ні вікон, зате тепло.

— Узимку по два-три дні через хуртовину доводиться тут лежати, — розповідає Михайло Іванович. — Справді, як у могилі. Кисень видихується, навіть каганець і сірники гаснуть. Тоді сняться моряки, які задихаються у затонулих підводних човнах.

Спить "робінзон" на дерев"яних нарах. Замість матрасу прилаштував набитий сіном великий мішок із парусини. Праворуч — поличка, а на ній кілька книжок, баночки з цукром і варенням. Під стелею пучечки висушених трав і в"язанки калини. У кутку — каганець, коробка сірників і пачка цигарок.

Зі світом його "бункер" з"єднує квадратний лаз із дерев"яною кришкою. Землянка утеплена целофаном, соломою, землею і глицею. Останнє — для маскування. Господар саме лагодив "дах", який став протікати.

На обійсті Михайла Івановича — порядок, жодного листочка чи недопалка. Хай яка погода, зранку підмітає подвір"я. На деревах розвішані рибальські сіті. Кожна важлива річ — сокира, молоток — має свою ямку.

Раніше Присяжнюк садив город — картоплю, цибулю, часник. Але відмовився — оббирають кабани та туристи. На подвір"ї стоїть піч із каменю та цегли. Нарубані дрова акуратно поскладані. У казанку щось булькає. Невеликий стіл, замість стільців сім колодок. Михайло Іванович запрошує нас "на куксі" — варене м"ясо собаки, міцно приправлене цибулею і перцем. Мої супутники розливають горілку й підсувають до себе алюмінієві ложки.

— Та не бійся, собачка свіжий. Спробуй, як пахне! — метушиться господар. — Собак їли і Амундсен, і Пірі, й Кук, і Сєдов.

Один із нас таки скуштував фірмової страви світловодського "робінзона". Решта обмежилися традиційними салом і ковбасою, що їх принесли з собою.

Потім Михайло Іванович відрив тайник і приніс цупкий пакет, перев"язаний червоною стрічкою. Обтрушую землю, знімаю кілька целофанових пакетів і роздивляюсь документи, від яких повіяло цвіллю.

Тримаю в руках паспорт громадянина СРСР Присяжнюка Михайла Івановича, який народився 8 січня 1942 р. у с. Пролетарське Цебриківського району Одеської області.

Документ виданий Ладижинським ВВС Тростянецького р-ну Вінницької обл. Останнє місце прописки — вул. Приморська, 38-а у Світловодську Кіровоградської області. Виписаний звідти 5 квітня 1998 р.

Військовий квиток виданий військкоматом м. Макіївка Донецької області. Призваний в армію у травні 1961 р. Служив у групі радянських військ на території НДР. Військова спеціальність — ремонтник бронетанкової техніки. Членом ВЛКСМ не був.

Атестат про середню освіту: 1975 р. закінчив повний курс вечірньої СШ N 19 м. Кривий Ріг Дніпропетровської області. При задовільній поведінці виявив відмінні знання з історії СРСР, із загальної історії, суспільствознавства, з англійської мови. Решта — трійки та четвірки.

За часів Кучми якась благодійна організація передплатила йому газету

Є в пакунку також трудова книжка і посвідчення електрозварювальника та прохідника в шахтах. А ще санітарна книжка вантажника м"ясного магазину. Працював Присяжнюк і на хлібозаводі. Там його "підгодовували" бракованим хлібом. Каже, носив мішками. Вимінював "лівий" хліб на продукти. Але прокрався. Загалом Михайло Присяжнюк відсидів 17 років. Перші 12 отримав за знущання над дружиною. Пояснює, що застав її з коханцем і дуже розсердився. Сидів у Кривому Розі. Вдруге ув"язнили за крадіжку заводських труб. Цю провину спокутував уже у Львові. Утретє потрапив за ґрати через машину хліба, поцуплену зі Світловодського хлібокомбінату. Термін відбував у Одесі.

Опинившись на волі, зняв кімнату в старенької бабусі на околиці Світловодська. Невдовзі хазяйка померла. Дільничний дав Присяжнюкові кілька днів, аби звільнив приміщення. 13 квітня 1994-го він оселився в лісовому курені. А восени Михайла Івановича знову затримали за крадіжку. Щвидко випустили, бо знайшли справжнього злодія. Тим часом його курінь спалили.

— Я став рити землянку. Пішов сніг, треба було поспішати. Натягав гілляк: усю ніч вогнище горить, а я працюю. Мерзлу землю рубав сокирою. Втомився, ліг перепочити й заснув. Від іскри загорілися сіно, куфайка і шапка. Я все зірвав із себе. Стою голий серед лісу, ніби щойно з лазні.

Михайло Іванович не зовсім байдужий до цивілізації. Має радіоприймач. Відвідувачі приносять батарейки. А газет не любить, бо схожі одна на одну.

За Леоніда Кучми якась благодійна організація передплатила йому газету. Він погортав і відмовився — нецікаво, та й далеко на пошту ходити.

— І в монастирі я розчарувався. Удень ченці працюють, а вночі моляться. Не набагато краще, ніж у тюрмі, — сміється він. Але в Бога вірує. Навіть влаштував місце для молитви.

Коли розповідає про повадки лосів і косуль, очі світяться. А от із людьми в Присяжнюка не складалося. Батько помер по війні. Також сидів, Волго-Донський канал рив. Син стверджує, що за непокору. Присяжнюк-молодший також ніколи не любив владу. Навіть писав "політичні" вірші. Сам вигадував до них музику і співав під гітару. Має рідного брата, але стосунків вони не підтримують. Колишня дружина і син  також викреслили Михайла Івановича з життя.

— Сина Сергієм звати. Якщо живий, має вже 31 рік...

Удруге ми зустрілися два роки потому. Випав молодий сніг, і він провів мені екскурсію лісом.

Показав свіжі заячі та вепрячі стежки, схованки їжаків і гадюк. Навіть потаємні місця, де ховаються від мисливців куріпки.

А наприкінці минулого року мені знову довелося побувати у Світловодську. Про Присяжнюка почув дві новини: одні казали, що він помер, другі — що сидить у тюрмі. Тож утретє подався до Кирилівського лісу. Зустрів мене сам Михайло Іванович.

— Тут проходить високовольтна лінія від Кременчуцької ГЕС. Якийсь "металіст" відгвинтив на одній з опор гайку, та зняти не зміг. Я взяв молот, заліз на опору і спробував збити. Дзвін пішов, наче від церкви! Дивлюся вниз, а там двоє міліціонерів стоять. Мені дали три роки умовно. За Сталіна могли б і розстріляти за диверсію.

Наостанок Михайло Іванович розповів, що переоформляє паспорт громадянина СРСР на український. Пенсію збирається отримувати.

Зараз ви читаєте новину «Робінзон Присяжнюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути