четвер, 10 лютого 2011 04:45

Рибалки зварили юшку на горілці

Автор: Фото: Олена ДЗІК
  Шеф-кухар Віктор Польовий
Шеф-кухар Віктор Польовий

У неділю 114 рибалок зібралися на озері міста Хоростків на Тернопільщині, щоби взяти участь у змаганнях. Надворі +5°, дощить. Товщина льоду — 25 см.

О десятій ранку головний суддя Микола Рюмін, 56 років, стріляє у повітря сигнальною ракетою. Оголошує початок і бажає усім "ні луски, ні хвостика". Рибалки про себе відповідають "до чорта". Бурять ополонки, закидають вудочки. 55-річний Степан Вишньовський із Чорткова ловить першу плотву за 2 хв. після пострілу.

— Якби міг, кожен день на риболовлю ходив би. Но гроші треба. Їжджу на Збруч, Дністер за 60 км від дому. Жінка вже не свариться, змирилася. А от її сестра свого чоловіка-рибалку ревнувала страшно. Весь час казала, що до коханки ходить. Аж поки із собою не взяв.

— Більшість чоловіків на риболовлю від жінок тікають, — сміється 61-річний Мирон Ксьонжик, який очолює організацію "Рибалки Гусятинщини"— Роки, проведені на рибалці, в залік життя не входять. А ще кажуть, риболовля — то та сама п'янка, тільки у гумаках. Є такий анекдот: приніс чоловік додому риби повно. Жінка чистить-чистить, а її ще багато. Нарешті, не витримує господиня і каже: "Петре, будь як усі — на рибалці пий!"

Участь у конкурсі беруть 20 дітей. 10-річна Саша Яровенко із Тернополя ступає на лід у величезних бахілах. Її підтримує за руку один з організаторів.

— То спеціальне рибацьке взуття. Через нього ні сніг, ні вода не попадають, — хвалиться тернопілька.

63-річний Захар Лис зі Скалата витягає з кишені шоколадку. Смакує.

— Я так гріюся, — говорить. — Уже 20 років рибу ловлю. А перед тим на полювання любив ходити. То я вам так скажу: мисливці — то буйно помішані, а рибалки — тихо помішані. Ну задоволення для пенсіонера кращого нема, ніж рибку половити. Я в Італії на заробітках три роки був, то й там на змагання ходив. Форель на 80 см витягнув. Але й тут нічуть не гірше.

Рибалки мають свої забобони.

— Скільки риби наловили? — запитую у 25-річного Ігоря Чайківського із Тернополя.

— Рахувати рибу наперед не можна, бо не щаститиме, — відповідає. — І я в то вірю, як дівчата у гороскопи. Якщо взяти на рибалку жарену або варену рибу, кльову не буде.

На змаганнях пити спиртне забороняють. Але на березі готують чай на травах. У чашку гарячого напою додають 50 мл горілки. 42-річний Віктор Польовий, шеф-кухар змагань, півлітра горілки виливає у казан. Варить 70 л рибної юшки.

Діти закінчують змагання швидше. Обступають комісію, що зважує улов. Чути легкий тріск.

— Ану розійдіться, лід тріскає, — попереджають організатори.

Дітвора відбігає. На березі чергують рятувальники.

Перше місце серед дітей виборов Вадим Коновалов із Чорткова, серед дорослих — тернополець Руслан Грицина. У командному заліку перемогла тернопільська команда "Дружба". Усім переможцям вручили кубки і рибальські снасті.

Зараз ви читаєте новину «Рибалки зварили юшку на горілці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути