Ексклюзиви
пʼятниця, 01 лютого 2008 15:02

"Рая Богатирьова така толкова. Усе правильно розуміє"

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Посол Росії в Україні Віктор Черномирдін вручив орден Дружби екс-директорові Музею російського мистецтва в Києві Тамарі Солдатовій. Таку саму нагороду отримав директор музею Юрій Вакуленко
Посол Росії в Україні Віктор Черномирдін вручив орден Дружби екс-директорові Музею російського мистецтва в Києві Тамарі Солдатовій. Таку саму нагороду отримав директор музею Юрій Вакуленко

Посол Росії в Україні 69-річний Віктор Черномирдін вручив директору Київського музею російського мистецтва Юрієві Вакуленку, 49 років, та екс-директору, науковому співробітнику закладу Тамарі Солдатовій, 59 років, ордени Дружби. Посол критикував намір поставити у Швеції пам"ятник Мазепі та хвалив секретаря Ради нацбезпеки та оборони Раїсу Богатирьову.

О 18.00 два охоронці вирівнюють зелену доріжку, що веде на другий поверх музею.

— Поправляйте хорошенько, а то еще кто-то упадет, будет мне неприятность, — наказує Юрій Вакуленко. Сідає на стілець, витирає обличчя хустинкою. Каже, що хвилюється як хлопчик.

Тамара Солдатова фарбує губи перед великим дзеркалом біля гардеробу, наспівує "Отцвели уж давно хризантемы в саду". Звертається до Вакуленка:

— Може, фуршет варто зробити перед концертом?

— Що ти! Тоді Віктор Степанович точно на концерт не залишиться, — запевняє директор.

До них спускається офіціантка. Повідомляє, що у фуршетній залі  розкладено цукерки "Вечірній Київ" і в келихах — шампанське.

— Може, ще фруктів? — запитує Солдатова.

Вакуленко просить її заспокоїтися.

О 18.30 сходинками піднімаються Віктор Черномирдін та радник-посланник Всеволод Лоскутов. За ними йде помічник Олег із букетом квітів та двома маленькими футлярами з орденами.

Радник-посланник розповідає, що торік кілька разів був у музеї з донькою Юлією. Вона живе в Москві. Розглядав картини Врубеля, Айвазовського. Черномирдін шкодує, що його онуки не бачили цих робіт.

— Це треба виправити, — каже Лоскутов. — За цінністю експонатів на пострадянському просторі це третій музей після "Третьяковки" і музею в Санкт-Петербурзі.

Посол бере в помічника квіти й ордени, вручає їх Вакуленкові та Солдатовій. Каже:

— Директору та екс-директрисі.

На другому поверсі в переповненій залі майже 100 гостей. Дорогою Лоскутов хвалить картини музею. Черномирдін нахиляється над вухом Солдатової, говорить упівголоса: "Я молод и не промах, я сказка наяву". Жінка сміється та відхиляється.

Ниче. Не таких покоряли

Колектив "Рідні наспіви" вітає посла грою на балалайках та романсами на вірші Марини Цвєтаєвої. Черномирдін та Лоскутов сідають у першому ряду. Доки триває концерт, посол намагається з"ясувати в радника-посланника перебіг політичних подій в Україні. Той розповідає, що у Швеції збираються встановити пам"ятник українському гетьману Іванові Мазепі.

— Як у Швеції?! Чому мене не спитали? Не розумію, — зводить брови Черномирдін.

— Бо в Україні ставитимуть пам"ятник Карлові ХІІ,— пояснює Лоскутов.

— А, думають, у Швеції пам"ятник цьому зрадникові Мазепі довше простоїть, — відказує Черномирдін. — Гадають, там наших немає.

Запевняє, що встановлення пам"ятника Мазепі — неподобство.

— Ми, росіяни, хотіли по-людськи, по-братськи, разом 2009-го відзначити перемогу в Полтавській битві. А тут таке, — розводить руками посол. — Ну нічого, ми й без України відсвяткуємо.

Лоскутов розповідає, що Юлія Тимошенко в Брюсселі заявила про будівництво газопроводу в обхід Росії.

— От не йметься їй, — обурюється Черномирдін. — Що творить, га? Куди і що збирається тягнути? Коли приїде в Москву, треба їй пояснити — що, де й по чому. Ти ж знаєш, у нас зараз Рая Богатирьова, вона готує приїзд Ющенка. Така толкова, усе правильно розуміє.

У розмову втручається директор черкаського товариства пенсіонерів "Русское достояние" 69-річний Едуард Дмитрієв, який сидить через два місця від посла. Він перехиляється через людей і каже:

— Ты ей объясняй не объясняй — ни черта не понимает. Ты ей одно, а  она — знов за рибу гроші. Она у нас — непокірна.

Черномирдін хитає головою. У залі лунає романс "Отцвели уж давно хризантемы в саду". Віктор Степанович просить усіх помовчати, бо це його улюблений. Слухає із заплющеними очима.

Концертна програма закінчується о 19.30. Посол обіймається із Солдатовою та Вакуленком і швидко йде до виходу. Гості прямують до фуршетної зали.

За келихом шампанського Едуард Дмитрієв скаржиться гостю із Санкт— Петербурга, художнику Альбертові Лозанову на Тимошенко:

— Це ж кара якась! От у НАТО вже вступати хоче. Словом — непокірна.

Лозанов озирається довкола і тихенько каже:

— Ниче. Не таких покоряли.

Зараз ви читаєте новину «"Рая Богатирьова така толкова. Усе правильно розуміє"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути