Ексклюзиви
вівторок, 06 лютого 2018 05:51

"П'ять років сидів у чотирьох стінах, спілкувався лише з мамою"

Автор: ФОТО НАДАНЕ ЛІЛІЄЮ ЮРКІВ
  Лілія Юрків співає на святі. Сама організовує благодійні концерти. На них збирають гроші хворим
Лілія Юрків співає на святі. Сама організовує благодійні концерти. На них збирають гроші хворим

— Я народилася здоровою. У вісім місяців мені зробили щеплення. Від чого — не сказали. Після цього в мене почали погано розвиватися м'язи рук і ніг. Перші роки ще потроху ходила, коли мене тримали за руку, — каже 22-річна Лілія Юрків із села Тяпче Долинського району на Івано-Франківщині. Має спинальну аміотрофію Кугельберга-Веландера. Пересувається на інвалідному візку. 31 січня в Івано-Франківську відбувся благодійний концерт на підтримку Лілії. Вона планує обстежитися за кордоном.

Змалку Лілія співала. Зараз виступає на благодійних концертах зі збору коштів для дітей з інвалідністю і тяжко хворих.

— У дитинстві батьки йшли на роботу, мене залишали на бабусю. Вона на кухні щось робила і співала. Я слухала, а потім почала їй підспівувати, — розповідає Лілія Юрків. — У нашому роду всі співучі, є професійні музиканти. Жодне родинне свято не обходиться без пісні з акордеоном.

Уперше Лілія виступила у 15 років на сцені сільського будинку культури.

— Запропонував Петро — тоді ще майбутній чоловік старшої сестри Олі. Він — музикант, має гурт. Спочатку була проти, бо я на візку та й вокалом ніколи не займалася. Мене вмовили. Заспівала "Червону руту" й "Музыка нас связала". Почали запрошувати на сільські свята. Згодом — у райцентр, Івано-Франківськ. Співаю українські народні й естрадні пісні.

Лілія є лауреаткою районних та обласних мистецьких конкурсів.

— Наприкінці минулого року відвідала новорічний корпоратив людей з інвалідністю. Були 24 "візочники". Для них співала, а вони танцювали й веселилися. Сама від них набралася позитивної енергії, оптимізму.

Часто після моїх виступів підходять батьки інвалідів. Ставлять своїм дітям мене в приклад. На одному концерті за куліси прийшла жінка. Розплакалася: "У мене через проблеми довго була депресія. Після знайомства з тобою все стало настільки дрібним, що я звідси вийду зовсім іншою. І більше ніколи не нарікатиму на життя".

— Знайомий унаслідок ДТП став інвалідом. П'ять років сидів у чотирьох стінах. Спілкувався лише з мамою. В нього була депресія. Потім прочитав мою історію. Написав мені в соц­мережі. Почали спілкуватися. Тепер має інше життя. Займається танцями на візку.

Батько Лілії 50-річний Олександр Іванович працює різноробочим. Мати 44-річна Любов Юріївна доглядає за донькою.

Зараз ви читаєте новину «"П'ять років сидів у чотирьох стінах, спілкувався лише з мамою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути