Ексклюзиви
вівторок, 23 травня 2006 14:46

Мандрівник Антон Кротов виживає без сексу

Автор: фото: ЗІК
  Московський мандрівник Антон Кротов привіз у Львів мапу
Московський мандрівник Антон Кротов привіз у Львів мапу

Приблизно 180 днів на рік 30-річний російський мандрівник Антон Кротов живе в Москві. Решту часу проводить у дорозі — подорожує попутними машинами або пішки. За 13 років подолав 500 тис. км.

Кротов заїхав на кілька днів до Львова. Зупинився у друзів. Захотів зустрітися з львів"янами. Сам розставив в аудиторії стільці та парти.  Розклав на них свої книжки про мандри. Великими літерами написав на дошці своє ім"я та номер телефону в Москві.

Антон у зношених широких джинсах, що тримаються на паску-сумці. Футболка з одного боку заправлена у штани, з другого обвисає. На ногах великі чорні черевики на шнурівках. Темне волосся коротко пострижене.

Він бере червоний маркер і на клаптиках паперу виводить ціни на свої книжки. Найдорожча — 50 грн, найдешевша — "Сколько дадите". Це збірка відповідей на запитання, які найчастіше ставлять мандрівникові.

— Рідко щось оригінальне запитують. Може, раз на місяць, — скаржиться він. З"являються студенти-неформали, чемно вітаються й одразу до книжок. Відчиняють навстіж вікна, бо важко дихати.

— Усіх цікавить, де був, що треба брати в подорож, де дістати візи, — перераховує Кротов. — Звідки в мене гроші. Я заробляю на таких, як ви. Приїжджаю, пишу, продаю. Книжки мої купують добре.

Маєте в Москві квартиру?

— Невелику, але гостей там уміщається багато. На свята вона тріщить. Батьки живуть окремо. Вони теж письменники — Віктор Кротов і Марія Романушко. Мама родом із Дніпропетровська.

Одружитися не хочете?

— Може, ще онуків завести? — дивиться іронічно. — Ні, це не для мене. Треба чимось одним займатися. Буде сім"я — не лишиться часу для подорожей.

Його обступають студенти.

Ніколи не закохувалися? — визираю з-за спини одного.

Кротов дивиться замислено.

— Він, напевно, питання не зрозумів. Ви б краще російською говорили, — радить невисока дівчина, витягуючи гроші з гаманця.

— Я всіх людей люблю, — нарешті сухо озивається москвич. І повертається до стіни чіпляти карту. Мапа стара, списана, покреслена. Червоним маркером обведені країни Африки, де побував. По боках заклеєна скотчем.

Лягати спати потрібно о 22.00

— Увага: хто не знає, я — Антон Кротов.

Жестом показує присутнім, аби ті відійшли й сіли.

— На другому курсі я залишив інститут і подався до Ірану. З того часу об"їздив 36 країн — 500 тисяч кілометрів. По Європі не мандрую, бо там і без мене купа туристів. Я — реаліст і розумію, що побувати всюди не вдасться. Тому вибирав найцікавіші місця: країни колишнього Союзу, Афганістан, Ботсвану, Єгипет, Замбію, Індію, Йорданію, Кенію, Литву, Пакистан, Сирію, Танзанію, Ефіопію... Продовжувати? — у залі сміються. Антон теж. У нього великі білі зуби. — Про кращі місця не питайте, бо їх немає. Всюди гарно. Щоб це побачити, раджу не їхати по турпутівках. Їдьте на попутному транспорті, ночуйте у місцевих жителів чи в наметах. Їдьте в країни з чорного списку. Ставте запитання!

Як у мене з мовами? — продовжує. — Добре знаю лише російську, трохи англійську. Кілька слів арабською, фарсі, урду, турецькою, амхарською. Головне знати: "безкоштовно", "нема грошей", "можна", "прямо", "спати", "їсти". І декілька міжнародних слів. Коли зупиняєте машину, а водій вас не розуміє, говоріть російською. На базарі просіть безплатно фрукти, овочі, хліб. Ночуйте у місцевих: вони завжди дуже добре годують. Усюди приблизно однакова їжа: макарони, супи, хліб, каші.

Що брати в дорогу? — гукають з останньої парти.

— Мій товариш колись узяв брудні черевики, щоб вимити їх в Індійському океані, — Кротов піднімає велику металеву кружку з водою, яка стоїть прямо на підлозі. — Вони зайняли піврюкзака. Ніколи не робіть цього. Беріть спальник, ложку, паспорт, карту, металеву кружку. Таку, як у мене. І не забудьте мізки! Головне в дорозі — не пити і не запізнюватися. Бо через це найбільше проблем.

Де брати візи?

— У посольствах. Якщо не у своїй країні, то в іншій. Посольства є всюди. Але в жодному разі не друкувати їх на принтері.

Антон Кротов запрошує усіх до себе в Москву. Попереджає, що не можна смітити, пити, курити, а лягати спати потрібно о 22.00. І ніколи не приїжджати серед ночі.

— Це теж правило автостопу, — наголошує.

Як ви обходитеся без сексу? — цікавлюся я.

— Нормально. Виживаю.

А дівчина у вас є?

— Следующий вопрос, — каже мандрівник твердо.

1976 — народився у Москві
1990 — почав подорожувати країнами СРСР
1992 — закінчив школу, вступив на факультет прикладної математики Московського авіаінституту
1995 — перша книга "Практика вільної подорожі"
1996 — мандрівка автостопом у Магадан
1998 — Індія
2000–2001 — перетнув Африку
Антон має двох сестер — Аню і Ксюшу та брата Сашка. Ніхто з них не мандрує.

Зараз ви читаєте новину «Мандрівник Антон Кротов виживає без сексу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути