четвер, 28 січня 2010 19:00

Присвоєння звання Бандері земляки святкували всім селом

20 січня президент Віктор Ющенко присвоїв звання Героя України провіднику українських націоналістів Степанові Бандері. У п"ятницю 29 січня пообіцяв приїхати на його батьківщину, в село Старий Угринів Калуського району Івано-Франківщини.

До села маршрутки із райцентру їздять що 1,5 год. Квиток коштує 3 грн. У Старому Угринові 263 двори. Є середня школа, церква, фельдшерсько-акушерський пункт, пошта, чотири крамниці, столярня і кузня. Переважно дерев"яні хати, подекуди з димарів куриться дим — не всюди провели газ.

По селу розставлені дороговкази до меморіального комплексу ім. Степана Бандери.

— Туди дорога добра, зробили на славу, всі довколишні села завидують, — каже Марія Яцюк, 53 роки. — Шкода, шо маршрутки рідко їздять, але туристи переважно своїм транспортом добираються.

Меморіальний комплекс має площу близько 1 га. Є чотириповерховий музей, відреставрована хата-резиденція, де колись жила родина Бандер, новий бронзовий пам"ятник у повен зріст і капличка.

Родичів і людей, які пам"ятають Бандер, у селі не залишилося.

49-річний Василь Дубина живе через дорогу від комплексу. Працює там сторожем.

— Як вчув по телевізору, що Бандері нарешті Героя дали, то чуть не плакав. А потім зібралися з друзями і пішли в забігаловку відмітили то діло.

Родичів і людей, які пам"ятають Бандер, у селі не залишилося

На початку 1990-х старий пам"ятник Бандері підірвали. Тоді у хаті Дубини повилітали шибки.

— А зараз усе інакше. Щовечора о дев"ятій і щоранку о восьмій із СБУ дзвонять. Питають, чи все гаразд на території, чи нема нікого підозрілого.

Тарас Перегіняк, 39 років, теж мешкає по сусідству з комплексом і працює там інженером. На дворі з бригадою розчищає сніг.

— Учора повідомили, що у п"ятницю до нас їде Ющенко. Збирає всіх голів районів, сіл і з області. Хоче нас привітати з присвоєнням відзнаки, — говорить.

— Оту хату ми з хлопцями сільськими відбудовували. А там, — Василь Дубина показує на сітчасту огорожу, — на землі Бандер люди побудувалися. Раз, два, три хати. Бандери були не бідні, мали 39 соток поля.

— Що ти на мою хату показуєш? — виходить із-за огороди 46-річний Михайло Цисяк. Сміється. — Нарешті зарплату дали, можна буде посвяткувати присвоєння нашому герою Героя. Кажуть, горілка є "Бандерівська", тра буде купити.

— Відзнаку все село святкувало, — додає Тарас. — Люди тамтого тижня такі всі щасливі ходили, вітали одне другого. Уже ніхто і не чекав, що Ющенко це зробить, а він так себе показав. Тепер жартуємо, що як прийде Янукович — півсела в Сибір вивезе.

Зараз ви читаєте новину «Присвоєння звання Бандері земляки святкували всім селом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути