Ексклюзиви
вівторок, 13 лютого 2018 06:15

Портрет Путіна зробили з п'яти тисяч гільз

Автор: фото надане Дарією Марченко
  Художники Дарія Марченко й Даніел Грін три місяці працювали над портретом Дональда Трампа із монет. Збирати центи допомагала українська діаспора в Сполучених Штатах Америки
Художники Дарія Марченко й Даніел Грін три місяці працювали над портретом Дональда Трампа із монет. Збирати центи допомагала українська діаспора в Сполучених Штатах Америки

35-річна Дарія Марченко й Даніел Грін, 35 років, прославилися після створення серії картин із гільз. Найвідоміша — портрет Володимира ­Путіна під назвою "Обличчя війни".

— Під час другого Майдану Даніель став сотником другої барикади на передовій. Утратив там друзів. Одного разу повернувся додому з гільзою. Тримав у руці й казав, що людини немає, а гільза залишилася. Вона стала для нас символом кращого життя, — розповідає Дарія Марченко. — В той момент вирішили зробити із використаних патронів портрет Путіна. Показати, що він складається зі смертей. Працювали над цим півроку. Найдовше обирали освітлення портрета — завдяки цьому з різних боків вираз його обличчя змінюється. Просили друзів тримати світло, разів п'ять перероблювали розташування очей. Усього витратили п'ять тисяч гільз. Спочатку їх передавали з Майдану, потім — із фронту.

Коли побачили, який резонанс портрет викликав у світі, зробили ще сім картин. Витратили на це рік. Окрім гільз, використовували також уламки боєприпасів, деякі з них вагою по 40 кілограмів. Є роботи завдовжки понад 5 метрів. Усі разом важать більш як тонну. Згодні продавати картини лише музеям, де їх бачитимуть люди. Портрет Путіна хотів купити у приватну колекцію бізнесмен. Просив назвати ціну, але ми відмовилися.

Після того як про нас написали у пресі, почали надходити погрози в соцмережах. Бувало йду вулицею, а хтось торкається плеча й погрожує вбити. Одного разу мене намагалися викрасти, тоді звернулися за охороною. Місяць нас охороняли працівники СБУ. Потім зникли. Зрозуміли, що захистити нас нікому. Зібрали речі й виїхали в Америку. Проблем із в'їздом у країну не було, бо мали запрошення від конгресу США, де робили виставку.

Там пробули кілька днів. Потім їздили Латинською Америкою — відвідали Болівію, Чилі, Перу, Еквадор, Мексику. Організовували виставки, — говорить Даніел Грін. — Транспортувати картини допоміг американський інвестор і колекціонер ­Реймонд Стейплс, який зацікавився нашою роботою. Також читали курс лекцій у Вашингтонському університеті в Сіетлі про свої роботи та бачення війни. Постійно живемо в різних містах. Востаннє були в Лос-­Анджелесі, Чикаго, Нью-Йорку. Тепер поїдемо до Лас-Вегаса. Повертатися в Україну поки що не плануємо.

В Америці художники створили ще одну картину — портрет Дональда Трампа з дрібних монет.

— У Дарії виникла ідея наступним зробити Петра Порошенка з фантиків "Рошен", — каже Даніел Грін. — Фон буде з гільз. Хочемо показати, що країна перебуває у війні, а президент — у шоколаді.

Зараз ви читаєте новину «Портрет Путіна зробили з п'яти тисяч гільз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути