Ексклюзиви
понеділок, 26 грудня 2005 12:49

Польовому командирові стукнуло 50

З Володимиром Філенком ми трохи схитрували. Напросилися на святкування його 50-річчя, про яке дізналися випадково. Хотіли побачити, хто після політичного розбрату навідається привітати одного з польових командирів Майдану.

— Сваримось у парламенті, а потім разом випиваємо на кухні, — усміхався екс-міністр економіки Сергій Терьохін, 42 роки.

На вечірку він прийшов з однопартійцем і колегою по відставленому уряду Миколою Томенком, 40 років. Подарунок у них був спільний — ікона Святого Володимира.

Луценко, не влаштовуй там другий майдан!

— А по боках — Ющенко й Тимошенко, — пожартував Томенко про образи святих.

З"явився міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, 40 років, з дружиною. Широко всміхаючись, подарував Філенкові дерев"яний ящик із пляшкою горілки "Ред Армі" у вигляді снаряда.

Згодом сформувалося своєрідне коло відставників: колишній міністр з надзвичайних ситуацій Давид Жванія, 38 років, екс-міністр охорони здоров"я Микола Поліщук, 61 рік, відставний міністр економіки Сергій Терьохін й екс-керівник УТ-1 Тарас Стецьків, 41 рік. Єдиним нинішнім урядовцем серед них був головний міліціонер Юрій Луценко. Час від часу він бігав до столика по чарки горілки для себе й друзів, а також розповідав анекдоти.

— Луценко, не влаштовуй там другий майдан! — крикнув Філенко й приєднався до товариства.

Жванія розповів, як вони з Філенком розставляли намети на Майдані:

— Найкумедніше було те, що ні я, ні він толком не знали, як це робиться. Були схожі на двох туристів-аматорів. Більше сміялися, ніж працювали.

Окремо від усіх тримався Роман Безсмертний, 39 років. Іноді він скоса поглядав на Луценка з компанією. Нарешті віце-прем"єр дозрів до тоста.

— 24 години ми працюємо, 25-ту віддаємо дружині. Говорю так, бо по собі знаю. Отож, Володю, бажаю тобі 23 години проводити з сім"єю. Бо, хоч би що там  говорили, живемо й працюємо ми для рідних, — обнявши іменинника, виголосив Безсмертний.

Філенко стояв на вході до просторої зали з ніжно-помаранчевими фіранками на вікнах. На столах — бутерброди з червоною ікрою, лососем, японське суші. А от гарячі страви переважно українські — відбивні, вареники, курятина, м"ясні рулети. Був навіть зелений борщ і "революційний" шашлик.

Чоловіки пили горілку, жінки — вино: більше — біле. Дехто смакував мартіні та коктейлі.

На підлозі у два ряди стояли вази з подарованими квітами. На тлі троянд, хризантем і лілій Філенко скидався на естрадного артиста.

Томенко був недовго, але горілки випив

Попиваючи сік, із гостями розмовляв Віктор Пинзеник, 51 рік, у чорному костюмі. Не курив. Міністр фінансів вручив колезі по партії "Реформи і Порядок" оберемок квітів і великий пакунок.

— Я знаю Володю не рік і не два, та лише сьогодні довідався, що він ще пацан, — сказав у мікрофон. — Я не п"ю, — зізнався, — та, здається, не втримаюся...

Головний фінансист ще трохи побув на святі й побіг на роботу.

Лідер "Пори" Владислав Каськів, 32 роки, подарував бігборд із надписом "Філенко не бреше!". А ще — круглий екзотичний головний убір "сафарі" кольору беж. У таких колись англійці завойовували Індокитай. У комплекті із колоніальним капелюхом ішов розкладний стілець для риболовлі.

Один запрошений обійшовся іменинникові у 300 гривень

— Колись, 15 років тому, ми грали з іменинником у більярд, — Каськів став згадувати історію знайомства з Філенком. — Щоправда, нині вже не граю. Гадаю,  Пилипович — теж...

До ресторації готелю "Київ" Владислав прийшов з іншої урочистості — відкривав офіс столичної "Пори". Там уже хильнув гіркої.

— Два свята поспіль — це тяжко для печінки, — зізнався радник президента.

Екс-прем"єр Криму Анатолій Матвієнко приніс валізу з пляшкою горілки та шістьма залізними чарками.

Гостям показали слайди з Філенком-немовлям, солдатом, нареченим, польовим командиром, політичним діячем. На деяких іменинник був із Ющенком, десь — із Кучмою.

Тарас Стецьків приніс картину "Троє товаришів". Пояснив, що на ній зображені Філенко, Стецьків і покійний Олександр Ємець. Гостям шедевр не показали.

Томенко був недовго, поговорив з кимсь по телефону і зник. Але горілки випив.

Володимир Яворівський, 63 роки, з"явився у діловому костюмі та вишитій лляній сорочці. Цього дня він також був іменинником! Похвалився, що йому надарували вишиванок, які обожнює.

— У Володі — "кругляк", а в мене — "сквозняк", — пояснив він.

Минулого року тут святкував 40-річчя Юрій Луценко

Метрдотель ресторану розповів нам, що меню розраховане на сто персон. Страви обирав шеф-кухар. Його консультувала дружина ювіляра. Обслуговували гостей 30 офіціантів, барменів і кухарів. Один запрошений обійшовся іменинникові у 300 грн.

У розмові метрдотель пригадав також, як минулого року, під час революції, тут святкував 40-річчя Юрій Луценко:

— Йому подарували кулемет!

Закінчився вечір танцями. Зі сцени співали "Мандри". Яворівський і Філенко вальсували в парі.

Одним із останніх вечірку залишив Давид Жванія. Перед тим екс-міністр годував Філенка з виделки якоюсь м"ясною стравою, наче малу дитину.

Зараз ви читаєте новину «Польовому командирові стукнуло 50». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути