четвер, 02 лютого 2006 19:46

Скільки коштує почет

Автор: фото: PHL
  Колишній тур-менеджер Руслани Володимир тримає її премію ”World Musiс Awards”
Колишній тур-менеджер Руслани Володимир тримає її премію ”World Musiс Awards”

Короля робить почет. Цей закон стосується і шоу-бізнесу. У кожного артиста свій підхід до формування команди. В штаті Руслани зазвичай десять людей: є і власний оператор, і креативний директор. А от у Марії Бурмаки з усім справляється двоє — вона сама та директор.

Часто змінюється команда гурту "Таліта Кум". Ірина Бутузова, 27 років, протрималася на посаді PR-менеджера колективу найдовше — трохи більш як рік. Усі інші прес-секретарі й на це не спромоглися.

— Працювати у артиста можуть або фанати, або ті, хто лише починає кар"єру і не претендує на пристойні гроші, — пояснює Ірина.

Коли дівчина потрапила до "Таліти Кум", отримувала $150. Згодом солістка Юлія Міщенко, 32 роки, пообіцяла підняти зарплату до $300. Проте, як каже Ірина, після цього їй перестали платити взагалі. За останні місяці роботи не отримала нічого.

Молоді виконавці самі мало заробляють

— Юля по-жіночому вишукано "кидає" всіх, — зітхає. — Довго не могла з нею розпрощатися. Мене не хотіли відпускати, не віддавали комп"ютер, який принесла з дому... Та, зрештою, ми розійшлися, і я щаслива. Навіть попри те, що Юля так і не виплатила мені зарплати.

Згодом Ірина влаштувалася працювати у продюсерське агентство "Міа" прес-секретарем Марії Бурмаки, 35 років.

— З Марією працювалося чудово! — пригадує. — Насправді все залежить не від рівня популярності артиста, а від людяності. Якщо музикант не може платити багато, то мусить бодай вселяти віру в тих, з ким працює. Коли ж команда вважатиме артиста неперспективною зіркою, шансів чогось добитися у нього не буде.

Ірині Бурмака платила $250–300. Розійшлися вони подругами, навідуються одна до одної в гості. Марія співає їй свої нові пісні під гітару.

Вважають, що прес-секретар чи піар-менеджер артиста ніколи не отримує багато. Молоді виконавці самі мало заробляють. А відомі співаки вважають, що дорогого менеджера їм уже не треба. Найбільше у зірки має концертний менеджер, бо отримує відсотки від організованих концертів. У решти "почту" — визначена ставка, яка зрідка перевищує $300. Хоча співак за концерт може отримувати $5–10 тис.

— Гонорар Олександра Пономарьова за концерт складав 7 тисяч доларів, — розповідає 21-річна Дарія. Кілька років тому вона працювала у 32-річного співака прес-аташе. — У мене зарплата була $150, правда, працювала я на півставки.

Вона каже, що працювати з відомими — справа невдячна. Команді доводиться "віддуватися" за вибрики зірки. Артист може погодитися прийти на прямий ефір, а потім не з"являється. Усі претензії сипляться на голову прес-секретаря.

— А ще вони люблять вигадувати всілякі хитрощі. Сашко обіцяв підняти зарплату, коли придумаю якийсь "креатив". Одначе його мало що влаштовувало: Пономарьов — людина надто консервативна, аби сприймати оригінальні ходи. А скандалів він узагалі терпіти не може.

Інша колишня працівниця в Пономарьова — секретарка, яка отримувала $100, — пригадує, як той вихвалявся новим годинником за $5 тисяч та відпочинком на Мальдівах за $10 тисяч. Свого імені вона називати не хоче.

Пономарьов — людина надто консервативна, аби сприймати оригінальні ходи

Яна Прядко, 23 роки, кілька років працювала в команді Руслани, 32 роки. Починала як прес-секретар, згодом стала менеджером. Була й адміністратором концертних турів співачки. Недавно перейшла до співака Віталія Козловського, 21 рік.

— Але з Русланою ми лишилися подругами. Вона вміла знайти людей, готових не лише працювати, а й жити її творчістю. Гроші для нас не були головними.

Кажуть, "одноразовий" гонорар Руслани, після "Євробачення", коливається в межах 40 тисяч євро. Яна заробляла у неї $300–400. Додаткових відсотків від концертів чи продажу альбомів члени команди Руслани не мали.

— Найважче — балансувати між артистом та журналістами, — пояснює Яна. — У щільному графіку немає часу на інтерв"ю або артист не хоче спілкуватися з пресою... Мусиш приймати виважені рішення під ударами зусібіч.

Усі, хто працював у команді відомих людей, погоджуються, що це добра школа виживання. І ніхто, крім членів команди, так добре не розуміє, що зірки — теж люди.

Зараз ви читаєте новину «Скільки коштує почет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути