середа, 06 жовтня 2010 00:00

Плаття з фруктами має 50 сантиметрів у талії

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  У столичній галереї ”Мінус 4” киянка Марина Іванова показує парасольку та французьку сукню, пошиту 1857 року. Її придбала на вінтажному аукціоні у Парижі за 900 євро
У столичній галереї ”Мінус 4” киянка Марина Іванова показує парасольку та французьку сукню, пошиту 1857 року. Її придбала на вінтажному аукціоні у Парижі за 900 євро

У галереї "Мінус 4" на столичній вул. Артема виставили 20 старовинних суконь і аксесуарів. Колекціонерка 50-річна Марина Іванова почала їх збирати у 1980-х. Каже, зараз у неї 150 капелюшків і стільки ж суконь. Більшість зберігає вдома.

- На виставку привезла найоригінальніше вбрання, - показує плаття з фруктами з драпірованим хвостом. Воно рідкісного крою, пошите з тканини гавана пісочного кольору, прикрашене плодами і листям олив ручної роботи. Є вставки яблуневого цвіту. - Це французька модель 1857 року. Плаття призначалося для виїздів на прогулянку. Купила його 2007 року на вінтажному аукціоні у Парижі. На нього претендувало 30 людей із багатьох країн світу. Початкова ціна було 100 євро. Доторгувалася до 900. Моя ставка була останньою.

Посилка із Франції йшла місяць. На митниці її затримали.

- Антикварний салон, який продав плаття, на посилці написав його точну вартість. Митниця арештувала посилку і наложила податок. Треба було викуповувати. Вдома був скандал, чоловік радив відправити плаття назад. 600 євро заплатила на таможні, аби забрати.

Манекен для сукні колекціонерка зробила власноруч.

- Коли вдягала на сучасний манекен, вона трохи розійшлася по шву, бо має в талії 50 сантиметрів. Думаю, сукня належала молодій дамі до 30 років. Старші таких світлих тонів не носили. Власниця не була бідною, бо робота ручна, а матеріал дорогий. Одягали сукню на металевий корсет турнюр. Він робив талію худшою. На платті є асиметрична довга кишеня з правої сторони. Дама могла там заховати віяло, духи чи записку.

Перші речі для колекції дісталися Марині Івановій від бабусі. Зокрема кравецькі ножиці, яким 150 років. Ними користується, коли реконструює сукні.

- Капелюшки купувала на Сінному ринку. При нагоді їх сама носила. Пригадую, одна бабуся продавала величезну коробку капелюхів. Просила по рублю за кожен. Я тоді взяла один ?" зеленого кольору 1920-х. Шкодую, що не забрала цілий ящик. Мрію створити музей моди.

Вхід на виставку -10 грн.

Зараз ви читаєте новину «Плаття з фруктами має 50 сантиметрів у талії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути