четвер, 04 березня 2010 19:41

Пишногруді жінки частіше хворіють на рак

Американські вчені довели, що жінки з великим розміром грудей мають підвищений ризик захворіти на рак молочної залози. Вони обстежили 9 тис. жінок віком від 29 до 47 років. Результати засвідчили: жінки з нормальною вагою та п"ятим-шостим розміром грудей частіше мають злоякісну пухлину порівняно з тими, в кого менший бюст.

У вінничанки 34-річної Валентини Тимощук — п"ятий розмір. Почав турбувати біль у грудях.

— Не могла ні спати, ні їсти. Груди набухали, робилися твердими й гарячими, — розказує.

Обстеження показало ущільнення — мастопатію.

— Найчастіше ця хвороба буває в жінок із великим розміром бюсту. У них м"язи менш пружні. Тому є ризик новоутворень, — пояснює лікар-мамолог Вінницького центру матері й дитини Світлана Касьяненко, 41 рік. — Доброякісні пухлини можуть з"являтися з 13 років. Перші симптоми — біль у грудях перед місячними, при натисканні. Виділення крові або молока із сосків, потемніння шкіри. Груди — це дзеркало здоров"я жінки. Якщо є проблеми по гінекології, то будуть і з грудьми.

Самообстеження лікарі вважають найдієвішим методом виявлення недуги.

— Ляжте на спину, закладіть руку за голову і коловими рухами — від краю до соска — потрогайте молочну залозу, чи немає гульок.

Компреси з капусти й редьки допомагають розсмоктатися невеликим ущільненням

Лікар каже, розмір — це спадкове. Змінювати його не варто. Робити масажі для збільшення чи зменшення бюсту шкідливо. Жінкам із великими грудьми рекомендує тренувати спину.

— У пишногрудих часто болить хребет. Вони весь час нахилені вперед, центр тяжіння зміщений. Для зміцнення м"язів грудей треба робити вправи з гантелями.

Іще одна проблема, пов"язана з великим бюстом, — випрівання.

— Особливо у спеку. Під грудьми з"являється почервоніння. Шкіра запалюється, чешеться, — пояснює мамолог. — Знімають це протигрибковими мазями, примочками з ромашки та календули.

Валентина Тимощук мастопатію вилікувала народними методами:

— Місяць лікувалася компресами. Зі столової ложки меду, чайної ложки солі та кориці робила суміш. Наносила на папір і прикладала до грудей. Замотувала чимось теплим і залишала на ніч. Зранку змивала теплою водою.

— Народні методи справді використовують у лікуванні доброякісних пухлин. Компреси з капусти й редьки допомагають розсмоктатися невеликим ущільненням, — говорить Світлана Касьяненко. — Але це варто робити під наглядом лікаря і разом із гормональною терапією.

Зараз ви читаєте новину «Пишногруді жінки частіше хворіють на рак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути