четвер, 21 січня 2010 23:07

Параска Королюк зламала ногу

Автор: фото: Наталія ПАВЛЕНКО
  Героїня помаранчевої революції Параска Королюк лежить у травматології Київської лікарні №3. Вона поламала ногу, коли агітувала людей голосувати на столичному Лісовому базарі
Героїня помаранчевої революції Параска Королюк лежить у травматології Київської лікарні №3. Вона поламала ногу, коли агітувала людей голосувати на столичному Лісовому базарі

Героїня помаранчевої революції 71-річна Параска Королюк лежить у столичні лікарні N3 зі зламаною ногою. Бідкається, що не змогла 19 січня на Водохреще піти посвятити воду і скупатися.

— Хотіла бути з народом, із нашими лідерами. Я плавати не вмію, але щороку в себе в селі Дорогичівка (Тернопільська обл. — "ГПУ") залазила на хвилину в річку — і назад.

У шестимісній палаті зайняті два ліжка. Параска Василівна лежить біля дверей у жовтій хустині й халаті. Ноги прикриті ковдрою. Говорить неголосно, щоб не заважати відвідувачам, які прийшли до її сусідки.

— 31 грудня я прокинулася рано, сплю завжди мало. Узяла в руки голку, а шити не можу. Хилить у сон. То вже ж лягай, так нє, пішла між людей, агітувати. Така судьба, — зітхає. — Наділа бурки, бо в сапожках важко і слизько. Думаю, на Лісовий базар схожу, послухаю, за кого будуть голосувати. Хоч і Новий рік, додому не збиралася, хотіла на Майдані між людьми бути. Походила до трьох годин, посперечалася трохи. Хтось мене біля входу в метро штовхнув ненарошне. Упала, аж свічки в очах засвітилися. Прийшла до тями, люди збіглися: "Йой, це ж наша бабка Параска", кричать. Я стала плакати, бо больно і радісно, що народ не відказався від мене.

Кілька людей чекали, доки приїде "швидка" і забере потерпілу. Поклали їй під голову пакет.

— Я сказала, щоб везли мене у Феофанію (лікарня для урядовців, Параска Королюк лікувалася там двічі. — "ГПУ"). Мені кажуть, що сюди ближче. Я медикам благодарна — усі збіглися до мене і рятували, як могли. У мене сложний перелом стегна, вставили шпиці в коліно. Потом на витяжку, прив"язали 6 кілограм вєсу. Потому я зачала дзвонити всім. Але ні президенту, ні Юлі не дзвонила. Із міністерства позвонили в лікарню, і мені назначили операцію. Без неї треба було лежати вісім місяців. Операцію робили чотири години. Усе безплатно.

Санітарка заходить замінити простирадло.

— Секунду, бо я гола, — Параска Василівна осмикує нічну сорочку і халат. Її ліва нога забинтована від стегна до ступні. Гіпсу немає.

Півтора року жила в музеї Шевченка. А це мене приютили хлопці з "Пори"

— Шви зняли, але ходити не можу. У спині повредило — зачула ту травму, яка була прошлий рік. (Параску Королюк побили міліціонери, коли вона намагалася взяти участь у покладанні квітів до пам"ятника В"ячеславу Чорноволу. — "ГПУ"). Полежу, доки ренген зроблять, хай ще спину підлікують.

За словами Королюк, їй відвели найкращу палату у відділенні. У кімнаті — новий холодильник "Індезіт" і телевізор.

— Усі палати забиті, а до мене тільки цю дівчинку поклали. Телевізора не дивлюся, Майдан показують мало. Газетки читаю. Їдальня тут не така, як у "Феофанії", але супчик, кашку дають. Я її помастила смальцем чи з"їла з повидлом.

На тумбочці стоїть банка з консервованими огірками і ряжанка.

— Ще їсти журналісти носять. На операцію дві дочки приїжджали. Старша Ганя, їй 48 років, у Польщі на заробітках, бо тут немає роботи. А Свєта, їй 42, і 36-річна Маруся — були. Ніч переночували, кажу: "Їдьте, дітки, додому".

На вибори до мене прийшли, я проголосувала. Часто плачу: шкода, що в Ющенка і Тимошенко не склалося. Ще рано говорити про політичну ситуацію, але якщо Юля буде на коні, то і я буду на коні. П"ять років я вже в Києві. Не маю ні машини, ні квартири, як пишуть у газетах. Півтора року жила в музеї Шевченка. А це мене приютили хлопці з "Пори", живу в офісі по вулиці Михайлівській. Маю там диванчик, харчі з дому вожу. Не відчеплюся, доки у Києві якусь кімнатку не дадуть. Я ще потрібна, місяць тому спілка офіцерів нагородила мене хрестом Святої Варвари. Якби здоров"я, злагода і нам мати українського президента.

Зараз ви читаєте новину «Параска Королюк зламала ногу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути