пʼятниця, 04 листопада 2011 09:54

Онука Івана Франка живе по сусідству з сином Януковича і обідає у притулку для бездомних

Онука Івана Франка 85-річна Дарія Франко живе у столичному будинку на вул. Володимирській, 48а. Він розташований навпроти оперного театру. В її під'їзді живе екс-голова президентської адміністрації Віктор Медведчук і боксер Віталій Кличко. У сусідньому — син президента Віктор Янукович.

— Дарія Тарасівна — дивна жінка, — розповідає її сусідка Зоя, 55 років. — Усе життя вона працювала коректором у видавництві "Українська енциклопедія" імені Миколи Бажана, редагувала енциклопедії та словники. Чоловіка в неї не було, дітей також. Мріяла зустріти достойного, але не дочекалася. Тепер картає себе. Каже: "Дурна я, бо завжди на перше місце ставила роботу. Мала б дитинку, то хоч води було кому в старості принести".

Років 10 тому Дарія Тарасівна завела собі 15 котів. Їсти їм не давала, бо не було чого. То щоранку випускала їх у під'їзді мишей ловити. Коли біля неї купив квартиру Віктор Медведчук, там постійно чергували охоронці з автоматами. Ті коти їм заважали: терлися об ноги, стрибали на голови. Дарію Тарасівну попросили забрати тварин. Вона віддала їх у якийсь притулок. Благодійні організації часто пропонували їй довічне утримання в обмін на квартиру, але вона відмовляється. Готувати не може. Ходить обідати у притулок для бездомних.

Дарія Тарасівна живе в 6-кімнатній квартирі на третьому поверсі. Отримала її 50 років тому замість будинку у Львові, який віддала під музей Івана Франка.

На початок цього року Дарія Тарасівна заборгувала жеку за комунальні послуги 32 тис. грн. Попросила допомоги в голови комісії Київради з питань культури і туризму Олександра Бригинця. Той передав справу столичному меру Олександрові Попову. Із його ініціативи борг погасили, а квартплату онуці Івана Франка зменшили на 90%.

— Із Дарією Тарасівною ми зблизилися на початку цього року, коли її почали мучити з цим боргом, — розповідає її подруга Анна Тарасюк. — Вона хотіла з кимось свою біду поділити. Хвилювалася, що її можуть виселити з квартири. Щомісяця мала сплачувати 400 гривень за комунальні послуги, а її пенсія всього 830 гривень. Тепер рахунки оплачує вчасно.

У розмові Дарію Тарасівну називає Любою.

— Так її називали всі родичі, бо вона мала і хоровита. Дарка грубе ім'я, зовсім їй не підходить. Зараз вона не хворіє, має гарне здоров'я. На другий поверх піднімається сходами. Щодня ходжу до неї в гості. Приношу вечеряти. Вона готувати не любить, перебивається магазинними продуктами. Виходить на вулицю, щоб купити свіжу газету. Учора говорили з нею про Тимошенко. Вона Юлю жаліє.

У квартирі Дарії Тарасівни старі дерев'яні вікна, на одному з підвіконь ростуть кактуси.

— Усередину вас ніхто не пустить, — каже чоловік у синій куртці. Він переносить у під'їзд з машини 5-літрові пляшки води. — Сюди навіть Олександра Попова не пустили, коли він прийшов у гості до онуки Франка. Показав своє посвідчення, але охоронці йому не повірили. Потім їм добре дісталося за те, що не пізнали мера.

Охоронець просить вийти з під'їзду.

— Онука Франка нікому двері не відчиняє. Навіть рідних до себе не пускає. Одного разу до неї приходив її брат Роланд. Через двері сказала йому, що нікого немає вдома. Чого вони посварилися, ніхто не знає. Роланд із дружиною теж у Києві живуть. Батьки їхні та сестра Зиновія повмирали.

Зараз ви читаєте новину «Онука Івана Франка живе по сусідству з сином Януковича і обідає у притулку для бездомних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути