субота, 04 серпня 2012 10:22

Олімпійську перемогу дочки Ірина Шемякіна побачила вві сні

Автор: фото З САЙТА www.daylife.ua
  Фехтувальниця Яна Шемякіна під час нагородження на Олімпійських іграх у Лондоні 30 липня. За золоту медаль уряд обіцяє вручити чемпіонці 125 тисяч доларів
Фехтувальниця Яна Шемякіна під час нагородження на Олімпійських іграх у Лондоні 30 липня. За золоту медаль уряд обіцяє вручити чемпіонці 125 тисяч доларів

— Заходьте, від нас щойно мер Андрій Садовий вийшов. Хвилин 15 побув. Приніс квіти, Яниній племінниці — шоколадний кіндер-сюрприз. Подивився наші кімнатки. А як зайшов на кухню, побачив там ванну, сказав: "Слово стримаю, квартиру дам", — розповідає у середу зранку 52-річна Ірина Шемякіна, мати олімпійської чемпіонки Яни Шемякіної.

У понеділок 26-річна Яна виграла золоту медаль з фехтування на Іграх у Лондоні. Вона молодша донька Шемякіних. У них є син Володимир, 34 роки, і дочка Любов, 28 років. Усі, разом із 2-річною донькою Любові Софією живуть у двокімнатній комунальній квартирі на вул. Личаківській поблизу центру Львова.

— А знаєте, ми з чоловіком Володею не бачили змагань, — каже Ірина Миколаївна. — Тільки сьогодні повернулися з Одещини, їздили до родичів. Там таке село глухе, що ні телевізора, ні інтернету. Може, й добре, а то нерви не витримали б, — сміється.

— Зате я попереживала за всіх, — говорить Любов. Сестри дуже схожі. — Перший період змагань на наших каналах не транслювали, інтернет у нас повільний, пропадає. Фінал дивилася із Софійкою. Коли Яна фехтувала із німкенею Бріттою Гайдеманн, я впала на коліна перед телевізором, так переживала. І тут сестра останнім ударом перемогла. Я від щастя плакала, ми з нею дуже близькі. Одразу посипалися дзвінки від родичів, друзів. Яна подзвонила на кілька хвилин, кричала в трубку, що не може повірити, що виграла. Це була мрія усього її життя.

— А мені сон напередодні приснився, — додає мати чемпіонки. — Наче заходжу в кімнату Янину, а там підлога квітами і цукерками завалена, іграшки. Наче і Яна ще не приїхала, а вже є дарунки. І тут вона виходить із Софійкою, Любою, своїм коханим і каже: "То сюрприз, мамо".

Ірина Миколаївна домогосподарка, раніше працювала кухарем у лікарні. Батько Яни теж безробітний, він інвалід з зору.

— Яна дуже наполеглива. Характер хоч миролюбивий, зате запальний. І обідчива трохи, — каже Ірина Шемякіна. — Після сьомого класу пішла в училище фізкультури, потім в університет по спорту. Її перемога заслужена, бо дитина з 11 років тренується. Лижами займалася, зламала в горах ногу. І я їй: "Усе, ніякого спорту". А як видужала, з подружкою пішла на фехтування. Я тоді й не знала, що є спорт такий — битися шпагами.

Першу медаль — дерев'яну, принесла у 13 років. Вони у секції змагалися. Потім її почав тренувати Андрій Орликовський, і дитина пішла вгору, часто їздила за кордон. Яну дуже хотіли у Польщу переманити. 2003 року запропонували навчатися в їхньому університеті, виступати за їхню збірну. Відмовилася. І в Севастополь пару років тому хотіли забрати. Квартиру, гроші обіцяли. Але донька дуже домашня.

Яна понад 10 років дотримується режиму.

— Встає о шостій ранку, бере бульдога Ірму і біжить на пробіжку в Шевченківський гай, — розповідає Ірина Миколаївна. — Через півтори години повертається, снідає. Обов'язково має бути щось молочне — сирники, налисники, манка. Тоді йде на тренування. Обідати приходить додому. Любить пюре із недосмаженою печінкою. Яночка тепер часто в Київ на тренування їздить. Там і кохання знайшла.

Шемякіна зустрічається зі своїм київським тренером Олегом Лопатенком.

— Яна вже хоче родину. Я ж бачу, як вона з племінниками грається. В її віці це природно, — додає мати. — Казала, після Олімпіади з коханим про це подумають. Торік у червні Олег приїжджав до нас знайомитися. Хороший чоловік, правда, старший за Яночку.

6 серпня Яна Шемякіна приїде з Лондона у Київ, 10 повернеться додому. Спортсменам, які завоювали призові місця на Олімпійських іграх, уряд вручить нагороди. За золоту медаль обіцяють $125 тис.

Зараз ви читаєте новину «Олімпійську перемогу дочки Ірина Шемякіна побачила вві сні ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути