вівторок, 27 січня 2009 18:10

Олена Олейник 19 років не виходить із декрету

Автор: фото: Наталія ПИЛИПЕНКО
  Олена Олейник із селища Жовтневе біля Донецька з синами Олександром (праворуч), Павлом і донькою Юлією
Олена Олейник із селища Жовтневе біля Донецька з синами Олександром (праворуч), Павлом і донькою Юлією

"Після Петьки уже й не планувала вагітніти. Одні хлопці родилися, засмутилася вкрай, — каже російською 39-річна донеччанка Олена Олейник. — А потім сталася затримка. Подумала: все, скінчилася моя молодість. Та в лікарні сказали, що знову вагітна. Лікарка відговорювала від пологів, казала: навіщо тобі зайвий рот, і так сім"я малозабезпечена. Мене чоловік підтримав, він сам виріс у багатодітній родині".

Олейники народили шістьох синів і сьому доньку. Живуть у власній хаті на Кремлівському проспекті в шахтарському селищі Жовтневе на околиці Донецька. Тут минуло дитинство депутата-мільярдера Ріната Ахметова. 42-річний Петро працює зварювальником у приватного підприємця. Олена за фахом швачка, але на фабрику ходила усього кілька місяців — із 1980-го перебуває у декретній відпустці. 14 січня жінка отримала звання "Мати-героїня".

— Про кожну вагітність чоловік мені першим повідомляв — йому снилося, що купує живу рибу. Одного разу рибу рубали на шматки — і в мене трапився викидень. Усі вагітності були складними, щоразу лежала на збереженні. А на доньку йому нічого не наснилося, — Олена обіймає 3-річну Юлію. Інші діти поховалися: 9-річний Петро присів за іграшковим візком сестри, іще п"ять зачинилися у дитячій.

Чоловікові снилося, що купує живу рибу

— Діти соромляться чужих, — червоніє Олена. — Сини не ревнують до доньки через мою надмірну увагу до неї. Старший Павло з першої получки купив їй співочу ляльку.

Юлія просить матір помалювати. Олена розфарбовує червоним олівцем корів та овець у книжці-розмальовці. Каже, з майбутнім чоловіком познайомилася вдома — Петро якось завітав до її брата.

— Як побачила його, пригадала, що вже зустрічала в нашому селищі. Особливої симпатії тоді не живила. А через два місяці вже подали заяву на реєстрацію шлюбу. Відразу склалися хороші стосунки зі свекрухою.  Первістка Павла народила в 20 років. Через два роки з"явився син Максим, ще за рік — Михайло. Чоловік заборонив мені йти на роботу, наказав дітьми вдома займатися, а не заробляти гроші. Доки сини були маленькими, прати пелюшки допомагала моя мама. Потім Дмитро, Сашко і Петька щороку були. Хлопчики по черзі пилососять у кімнатах, прибирають. Можуть самі посмажити картоплю — це наша улюблена страва. На день народження кожному печу великий торт. На їжу йде найбільше грошей із сімейного бюджету.

Наприкінці розмови з кімнати потихеньку виходять сини Олени. Юля фотографує їх мобільним телефоном. Старший брат Павло бере її на руки.

— Народжувати більше не планую, — говорить Олена. — Скоро виховуватиму онуків: Павло вже посватав дівчину.

Зараз ви читаєте новину «Олена Олейник 19 років не виходить із декрету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути