Ексклюзиви
пʼятниця, 19 жовтня 2018 06:10

Олег Базилевич страждав на хворобу Паркінсона

Автор: WWW.FCDYNAMO.KIEV.UA
  1992 року Олег Базилевич став тренером збірної України з футболу. Завершив тренерську кар’єру після того, як його підопічні не вийшли на чемпіонат Європи 1996-го
1992 року Олег Базилевич став тренером збірної України з футболу. Завершив тренерську кар’єру після того, як його підопічні не вийшли на чемпіонат Європи 1996-го

18 жовтня на Байковому кладовищі у Києві поховали колишнього форварда і тренера столичного футбольного клубу "Динамо" Олега БАЗИЛЕВИЧА. Він помер у вівторок, на 81‑му році. Страждав на хворобу Паркінсона.

— Олег Петрович был великим человеком, тренером и футболистом, — каже екс-наставник "Динамо" Йожеф Сабо, 78 років. — Разом із Валерієм Лобановським вони зробили футбол зовсім іншим. Їх довго не визнавали, критикували. Та, попри це, вони здобули багато перемог.

Олег Базилевич прийшов у "Динамо" 1957-го. За три роки на його рахунку було 69 голів. Виборов перше для України звання чемпіона СРСР у 1961 році.

Тренерську роботу розпочав у донецькому "Шахтарі". Вивів команду до вищої ліги. 1973-го разом із Валерієм Лобановським стали тренувати гравців "Динамо". Через два роки команда виграла Кубок володарів кубків і Суперкубок Європи. 1976-го тандем призначили тренерами збірної Радянського Союзу. Після того, як команда виборола на Олімпійських іграх у канадському Монреалі третє місце, їх відсторонили від роботи.

Олег Петрович приступив до обов'язків наставника ташкентського "Пахтакора". 13 серпня 1979-го футболісти мали грати у Мінську. У небі над Україною літак з ними на борту зіткнувся з іншим. Усі спортсмени загинули.

— Я випадково не полетів разом із хлопцями, — згадував Базилевич. — Вирушив на два дні раніше, щоб встигнути побачитися з дружиною і сином, які відпочивали в Сочі. Коли дивилися по телевізору футбол, покоївка покликала до телефона. Голова Комітету з фізичної культури і спорту Узбекистану повідомив: "Команда загинула. Добре, що ти з ними не полетів". Здавалося, що мене облили холодною водою. Як добрався до номера — не пам'ятаю. Вже там розплакався.

Тренував московський ЦСКА. 1992 року став головним тренером збірної України. Тренерську кар'єру завершив через рік — тоді його підопічні програли відбір на Євро-1996.

40 років Базилевич прожив у шлюбі з першою дружиною. Виховали сина 53-річного Олега. Поховав її 14 років тому. Останні роки розділив з молодшою на 33 роки жінкою, з якою перебував у цивільних відносинах.

— Ми багато пережили разом. Незважаючи на різницю у віці, характерах і поглядах на життя, вважаю, що витягнув щасливий квиток, коли її зустрів. Поруч із нею відчуваю, що у мене за спиною є крила, — казав він.

Зараз ви читаєте новину «Олег Базилевич страждав на хворобу Паркінсона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути