пʼятниця, 19 квітня 2013 07:15

Німа жінка без документів опинилася за 500 кілометрів від дому

Автор: фото: Анна Лакиза
  Олена Стрюкова з міста Макіївка на Донеччині не розмовляє та не знає грамоти. Рідні відшукали її в селищі Котельва на Полтавщині після того, як побачили сюжет у теленовинах
Олена Стрюкова з міста Макіївка на Донеччині не розмовляє та не знає грамоти. Рідні відшукали її в селищі Котельва на Полтавщині після того, як побачили сюжет у теленовинах

— В історії хвороби написали "невідома". А між собою звемо її просто Оля, — говорить медсестра Тетяна Дядченко із селища Котельва Полтавської області. 6 квітня до тамтешньої лікарні міліціонери привезли невідому жінку. Вона не вміє ні говорити, ні писати. Хто і звідки — розказати не могла.

Жінка спить на лікарняному ліжку, вкрита з головою. Медсестра торкає її за плече. Вона розплющує очі, сідає на ліжку по-турецьки. Простягає руку для привітання, усміхається. На вигляд їй років 25.

— Міліціонери знайшли її за 10 кілометрів від Котельви на дорозі до села Велика Рублівка. Почали допитуватися, а вона тільки звуки якісь видає. Документів при собі не мала. Стали вже тут узнавати, чи вміє читати, писати. То нічого толком не зуміла. Ти ж Оля? — питає.

— А-а-а... м-м-м, — силується відповісти та.

Жінка була одягнута в нічну сорочку, кілька футболок, великий бушлат і джинси. На ногах — чорні дуті чоботи. З дірок визирали пальці. В руці тримала лакований гаманець. Там було 9 грн і два фантики від карамельок "Рошен". Її викупали, нагодували супом, пшоняною кашею і тертим буряком. Після того проспала добу.

Біля ліжка на тумбі лежить гребінець, мильниця та білий рушник. Медсестра Тетяна Назаркевич дістає з кишені флакон рожевого лаку для нігтів. Жінка відкручує пензлик, повільно фарбує ліву руку. Манікюр виходить акуратний.

— Лак я їй обіщала, — пояснює медсестра. — Чистюля така. Як тільки збираємося купатися, сама роздягається. У ванній плюхається, як дитина. Миється старанно, кожен нігтик натирає до блиску. Повели до гінеколога, дерматолога, венеролога, зробили рентген. Зі здоров'ям все в порядку.

Із сусідньої палати зазирає 58-річна Ніна Павлівна. Простягає аркуш у клітинку. Просить щось написати. Дівчина бере ручку, повільно пише літери А, В, Н, З, Р, М. Внизу виводить Б, Р, Т, Л, Е. Після кожної літери піднімає голову — хоче, щоб її похвалили.

— Крутили ці букви, як угодно. Не можем понять, що значать, — каже Тетяна Назаркевич.

13 квітня з Макіївки Донецької області приїхали родичі жінки, невістка Наталія з кумою. Побачили сюжет у теленовинах. Розповіли, що 30-річна Олена Стрюкова втекла з дому. До Полтавщини пройшла близько 500 км.

— Говорю ей, Лена, зачем ты опять ушла? Она начала плакать, обнимает, — каже Наталія. — Зникає постійно, більш як п'ять днів удома не буває. Цей раз відвезли її до тітки, за 20 хвилин їзди від нас. За кілька днів приїхали забрати, а тітка каже: "Немає Лєни, пішла". Вона в нас дівчина любвєобільна. Як хочеться ласки мужчини, одразу в поход іде. Раз знайшли її в селі в Тельманівському районі на Донеччині. Познайомилася з місцевим німим хлопцем Вовкою. Він справний, Лєні понравився. Не хотіла звідти йти. Можна було б і засватати. Але ж вона не постійна, нового ухажора буде шукати. У Макіївці її всі знають. Як не приходить кілька днів — не боїмося. Всюди її нагодують, зігріють.

Олена пішла з дому в білій куртці й чоботях на підборах. Дорогою одяг зник.

— Мабуть, підвозили дальнобійники. Вони й дали бушлат, — каже родичка.

Мати Олени померла п'ять років тому від раку, батька не стало 15 років тому. Живе в родині брата. Він навчив її деяких літер. Мову жестів вчити не схотіла, з німими людьми спілкуватися не любить. Кілька разів її відправляли в інтернат для глухонімих. Звідти тікала.

— Вилізла на дах, а потім по дереву на землю спустилася. Інший раз вирила під огорожею яму й проповзла, — розказує Наталія. — Вдома любить дивитися телевізор. Розглядає картинки в книжках, гортає журнали мод. Дуже хоче дитину. Грається з малою племінницею в ляльки. Разом по вулиці катають дитячі візочки.

Зараз Олена багато їсть та спить. За два тижні вона схудла на 10 кг.

— Коли приїхали додому, купила їй блиск для губ і помаду. На голові зробили меліровку. Вона скривилася, що не подобається, — розказує телефоном Наталія. — Вийшли разом гуляти, я від неї ні на крок. Лєна це помітила, покрутилася і в квартиру зайшла. Хоче вернутися на Полтавщину. Їй там сподобався якийсь міліціонер.

Зараз ви читаєте новину «Німа жінка без документів опинилася за 500 кілометрів від дому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути