вівторок, 05 червня 2018 05:30

"Ні школи, ні магазину. Живуть переважно пенсіонери"

Автор: ФОТО НАДАНЕ ПАВЛОМ ТКАЧУКОМ
  Павло Ткачук купив три занедбані хати в селі Хрулі Лохвицького району на Полтавщині. Відновлює їх для туристів
Павло Ткачук купив три занедбані хати в селі Хрулі Лохвицького району на Полтавщині. Відновлює їх для туристів

— Захоплюватися зеленим туризмом почав ще в Криму. Мав майстерню, де ­робив глиняні вироби. Їздив у Білорусь, щоб пожити в сільських поселеннях для туристів. Там цей напрямок добре фінансується державою. Дають гранти на розвиток ремесла як бізнесу. Захотілося створити щось подібне в Україні, — розповідає 32-річний Павло Ткачук із Феодосії.

— Коли Крим захопили, поїхав у село Обирок у Чернігівській області. Там живуть друзі, із якими познайомився на фестивалях. За п'ять тисяч гривень придбав будинок. Зареєструвався як переселенець і став на біржу праці. Виявилося, у селі майже всі живуть на соцдопомогу і навіть не намагаються шукати роботу. Щомісяця їздив у місто показувати довідку внутрішньо переміщеної особи. Зі мною в автобус сідало півсела. Стало огидно, що прошу соціальної допомоги. Із біржі знявся. Заробляв продажем глиняних виробів, ходив на підробітки до сусідів, працював на будівництві.

У селі пожив два роки. Допомагав організовувати фестивалі й табори відпочинку. Створили невелику сільську раду. Однак через конфлікти, які виникли в команді, довелося виїхати.

Разом із подругою Настею вирішили створити власний хутір із нуля. Вона запропонувала обрати місце на березі річки Сула, біля якої жила в дитинстві. Це вигідно, бо будинки і земля коштують копійки. Якщо на Закарпатті бачив хати вартістю п'ять тисяч доларів, то в центральних регіонах — п'ять тисяч гривень.

На карті знайшли село Хрулі у Лохвицькому районі на Полтавщині, яке розсмішило назвою. Коли туди приїхали, побачили напівзруйновані будинки. Ні школи, ні магазину не було. Живуть там переважно пенсіонери. Не більш як 50 осіб. Молодь повиїжджала в Київ або за кордон. Людей у селі найбільше на свята, потім — тиша. Місце підходило ідеально. Поряд було кілька порожніх будинків. Прямо в городі — ­річка.

У серпні 2016 року купив там глиняну хату на чотири кімнати. Майже всі меблі, які там були, струхлявіли. Довелося викинути й змайструвати нові з дощок. В одній кімнаті зробив косметичний ремонт — позамазував глиною тріщини і побілив стіни. Зараз тут гончарна май­стерня.

Другу хату придбав за місяць. Облаштували в ній хостел для відвідувачів. Ліжка змайстрував із дощок. Коли їх не вистачило, доробляв зі старих сервантів і паркану. Щоб опалювати приміщення, відремонтував глиняну пічку. У коморі зробив лазню. На металоломі гривень за 30 купив барабан від пральної машинки. У ньому вже був краник — вийшов хороший бак для води. Вона нагрівається через трубу, під'єднану до пічки.

Потребували приміщення для зборів. Клуб у селі — в аварійному стані. У Насті з'явилася ідея створити бібліотеку-читальню, яка не асоціюватиметься з нудьгою, сирістю і бабушками. Влаштовуємо тут вечори і зібрання. Запрошуємо людей, які діляються історіями успіху, читають свої твори і проводять майстер-класи.

У роботі допомагали волонтери, які приїжджали з міста. Місцеві приходили подивитися на дивака, який робить щось незрозуміле. Коли пояснював, що хочу розвивати в селі туризм, переконували: "Ніхто сюди не ­приїде".

Першим організували тижневий табір для бійців АТО. Вони дивилися фільми, читали, вчилися робити глиняні вироби. Це допомагає виходити з депресії.

Дали оголошення в соцмережі. Приїздять і діти, і дорослі відпочити.

Дуже радію, коли долучаються місцеві. Люди звикли жити городами, саджати картоплю і гарбузи. Хочу показати, що на туризмі також можна заробляти. Організовувати фестивалі. Продавати гостям свої продукти — мед, молоко, сир, селити їх у себе за плату.

Сам почав розводити кіз. Мої батьки все життя тримають домашніх тварин. У дитинстві, замість ігор із друзями, випасав у горах худобу. Говорив, що ніколи не піду цим шляхом — дуже багато клопоту. Не заводив навіть кота. Коли виріс, зрозумів, як це було класно. Козу купив у місцевих. Потім подружка привезла цапа. Зараз маємо п'ятеро козенят, четверо кіз, цапа та одну вівцю. Заради домашніх яєць взяли на базарі три курки і півня. Планую створити козину ферму, виготовляти сири.

Зараз ви читаєте новину «"Ні школи, ні магазину. Живуть переважно пенсіонери"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути