Ексклюзиви
четвер, 07 липня 2011 05:45

Ненсі Рейган зробила чоловіка президентом

6 липня виповнилося 90 років Ненсі Девіс Рейган, удові 40-го американського президента Рональда Рейгана.

— При народженні мати дала мені ім'я Анна, — каже Ненсі. — Але рідні постійно кликали мене Ненсі. Коли батьки розлучилися і мати знову вийшла заміж, вітчим удочерив мене. Тоді в документах я попросила записати мене Ненсі.

17-річною в Чикаго зустріла Кіма Вайта. Він проходив військову службу на флоті. За півроку після знайомства пара заручилася. Домовилися одружитися після війни. Але Ненсі розірвала заручини, бо влаштувалася працювати в один із театрів Нью-Йорка.

Знялася в 11 фільмах. 1952-го вийшла заміж за актора, майбутнього американського президента Рональда Рейгана.

— Ми познайомилися в одному з ресторанів Каліфорнії. Він довго не наважувався мені освідчитися. Важко пережив розлучення з першою дружиною Джейн. Усіх жінок після того боявся підпускати близько. Ми повінчалися за день після освідчення. Рейган не встиг купити обручки. Поклялися й пішли до його родичів їсти торт.

Ненсі мала кілька викиднів. Коли вкотре завагітніла, лікар порадив їй три місяці провести в ліжку. Доньку Патрицію народила семимісячною. Щоб виховувати її, залишила кіно.

1952 року родина придбала біля Лос-Анджелеса невеликий маєток на чотири спальні за $24 тис. Завдяки гонорарам Рейгана 1956-го побудували двоповерховий особняк на 12 кімнат. За два роки у подружжя народився син Рональд. Він погано вчився у школі. Через це мати відправляла його у табори для важких підлітків.

— Якби Ронні свого часу одружився не на Джейн Вайман, а на Ненсі, то він точно отримав би "Оскара". Про це вона подбала б, — каже друг покійного Рейгана Стів Девіс, 84 роки. — Дружина зробила його президентом.

1976-го, коли Рональд Рейган вирішив балотуватися, Ненсі намагалася відмовити його від цього. Хвилювалася, що президентська кампанія сильно вплине на їхні сімейні стосунки, але активно допомагала чоловікові. Першу свою кампанію Рейган програв. У наступній 1980-го став президентом США.

— Про те, що він став президентом Сполучених Штатів, а я першою леді, ми довідалися у ванній, — згадує Ненсі. — Всю ніч стежили за підрахунком голосів, на ранок пішли в душ. У двері ванної кімнати чоловік вмонтував телевізор. Ми стояли в рушниках і дивилися, як подружжя Картер, з якими змагалися, визнало свою поразку.

Коли 1985-го Рейгану зробили дві операції на товстій кишці, Ненсі вирішила, що відтоді здоров'я чоловіка важливіше за його роботу. Вона передала міністру фінансів Дональду Рігану частину обов'язків президента. Зустрічала міжнародних гостей. Під час холодної війни часто бачилася з першою леді СРСР Раїсою Горбачовою.

— Вона мені ніколи не подобалася. Раїса не знала елементарних правил етикету. Могла перебити мене на півслові. Звісно, поваги така людина не викликає.

Ненсі часто критикували за марнотратство. Вона носила найдорожчі коштовності, мала у своєму гардеробі півсотні дорогих шуб і тисячу суконь.

— Я ніколи не одягала одну сукню двічі. Спочатку все скуповувала, потім почала брати напрокат. У ювелірів Балгера і Гаррі Вінгстона за рік залишила 250 тисяч доларів. Чоловік не був проти, бо перша леді повинна виглядати неповторно.

Після закінчення президентського терміну Ненсі з чоловіком переїхала жити до Каліфорнії. 2004-го Рональд помер через хворобу Альцгеймера.

2011-го, згідно із соціологічними опитуваннями, Ненсі Рейган визнали найпопулярнішою першою леді Америки.

Зараз ви читаєте новину «Ненсі Рейган зробила чоловіка президентом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути