понеділок, 13 лютого 2012 06:30

Небажані діти можуть бути надмірно чемні

— Те, скільки дітей має бути у сім'ї, найперше залежить від світогляду батьків, їх готовності взяти на себе відповідальність за інших. Матеріальне забезпечення, наявність власного житла — важливий чинник, але не основний, — каже 29-річна Марта Грибальська, львівський психолог. Вона виховує чотирьох дітей.

— Знаю подружжя, яке із трьома дітьми більш як 20 років винаймало квартиру. Діти виросли і самі забезпечили себе житлом, старший син узяв батьків до себе. Головне, щоб усі в сім'ї отримали достатньо уваги і батьківського тепла.

Як цього досягти?

— Казати дітям, що сім'я — це команда, де кожен має свою силу, бо чимось відрізняється від інших. І тільки вся команда разом володіє суперсилою, що дозволяє долати життєві труднощі і бути щасливими. Як тільки жінка дізналася про вагітність, треба готувати старшу дитину до появи молодшої. Розповідайте, що скоро з'явиться ще одна людина, яка любитиме її. І яку ви всі також любитимете.

Часто кажуть, що молодші діти — самостійніші, витриваліші.

— Молодшим від народження потрібно "відвойовувати" своє місце поміж старшими. Тому вони швидше набувають навичок самообслуговування. Однак у молодших дітей може бути проблема з обов'язковістю і відповідальністю, з прийняттям самостійних рішень. Адже поруч завжди є хтось старший, хто може зробити щось замість тебе.

Як виховати одинака, щоб не став егоїстом?

— З одного боку, від одинаків вищі очікування, батьки часто через них хочуть реалізувати свої амбіції. А з другого — дитина змалку звикає, що все для неї, не потрібно ні з ким ділитися. Потім не знає, що таке співчуття, вміння підтримувати, ділитися матеріальними благами, увагою, любов'ю, співпрацювати. Треба шукати додатково способів, як виховати ці соціальні навички. Заведіть домашню тварину. Забезпечте дитині стабільне коло спілкування. Віддайте її в садок чи регулярно водіть на один і той самий дитячий майданчик. Щоб вона вчилася дружити. Одинаків середнього та старшого шкільного віку можна залучати як волонтерів до різних соціальних акцій.

Подружжя планувало мати двох дітей. Та жінка завагітніла втретє. Народжує, бо боїться вчинити гріх — аборт. Малеча відчуває, що вона небажана?

— Діти є добрими "трансляторами" батьківських переживань та установок. Часом небажані діти можуть бути надмірно чемні. Вони ніби постійно виправдовують своє право на життя. Може бути і зворотний бік медалі — стають агресивні, схильні до руйнування, бійок.

Зараз ви читаєте новину «Небажані діти можуть бути надмірно чемні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути