середа, 21 листопада 2012 06:15

Знайшли черепаху часів Наполеона

Автор: Фото: Юлія ЛІПІЧ
  На панцирі у черепахи видно напис ”Leno. 1812”. Зараз тварину тримає вдома Ярослав Данилевич із райцентру Городок на Львівщині
На панцирі у черепахи видно напис ”Leno. 1812”. Зараз тварину тримає вдома Ярослав Данилевич із райцентру Городок на Львівщині

77-річний Ярослав Данилевич із райцентру Городок на Львівщині на березі річки неподалік власного будинку знайшов черепаху. Коли приніс тварину додому, на її панцирі помітив написи французькою мовою. Був викарбуваний рік 1812.

— 19 вересня виносив лушпиння з яблук, у траві помітив щось темне і мокре. Подумав, що то насос від гумового матраца. Ближче приглянувся — жива істота. Удома зрозумів, черепаха живе ще з наполеонівських часів.

Витягає тварину з наповненої водою 20-літрової зеленої каструлі на подвір'ї. Сухою шматою витирає панцир. Чітко видно напис "Leno. 1812".

— Її, напевно, звали Лєна. Почав так кликати. Уже всі до того імені звикли. Сусідські діти прибігають, питають: "Як там Лєна?" Кажу: "Живе добре, чується незле", — сміється. — Думали, що вона живе 200 років. Але на старуху не подібна, надто активна. Онука по інтернету подивилася. Каже, то болотна черепаха, яка водиться в придністровських водах. Записана в Червону книгу України. Вона, як санітар, очищає озера. Такі живуть лише до 30-40 років. Звідки ж така дата?

Ярослав Іванович кладе черепаху в каструлю. Вона намагається звідти вилізти, перевертається на спину.

— Лєна, впадеш, — гукає господар. — Вона вже до мене звикла. Коли приходжу, так дивиться, ніби впізнала. Любить морожену рибу. Їсть виключно у воді. Даю шматочок, вона хватає, лапкою підпихає до рота і ковтає. Спочатку пробував урізноманітнити меню, все давав на пробу. Думав, може, буде їсти капусту, але не хоче. Родичі кажуть, що декоративних черепах крабовими палочками годують. Я ще не пробував такого. Пити не даю, бо вона постійно у воді. Ввечері заношу до літньої кухні, там опалюю. Хочу заказати акваріум, тоді Лєну до хати заберу. Правнучка просить, щоби у дитячий садок віддав. Кажу, якщо там поставлять спеціальний акваріум, може, й віддам. Але то не іграшка, нею займатися треба.

Надсилаю фото черепахи директору Львівського міського дитячого еколого-натуралістичного центру Ігорю Антаховичу, 49 років.

— Це болотяна черепаха, — розповідає спеціаліст телефоном. — На пластинці панцира є рогові відшарування. По них вираховуємо, скільки тварині років. Тут десь 13-15. Імовірно, цей малюнок — чийсь злий жарт. Коли з'являться нові нашарування, він зникне. Болотяних черепах можна зустріти в усіх районах Львівщини, крім гірських. Там тваринам захолодно. Нехай господар дочекається теплих днів і випустить черепаху на волю. Та не в річку, а десь у районі озера. Вона собі дасть раду. Взимку зариється у мул і засне. У домашніх умовах її треба годувати дощовими черв'яками, шматками прісноводної риби, нежирною телятиною, курячою печінкою.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли черепаху часів Наполеона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути