вівторок, 27 березня 2012 00:45

На могилу Атени Пашко принесли вінок від Юлії Тимошенко

23 березня на столичному Байковому кладовищі поховали поетесу 80-річну Атену Пашко. Вона була вдовою покійного політика В'ячеслава Чорновола. Померла минулого вівторка від хвороби серця.

— Атена Василівна кожні вихідні приходила на могилу чоловіка, — каже директор кладовища 50-річний Андрій Юхимчук. — Одразу після його смерті попросила, щоб її поховали поряд. Гріх було не виконати її бажання.

Два дні з Атеною Пашко прощалися в греко-католицькій церкві Святого Миколая на Аскольдовій могилі. Принесли півтисячі букетів і вінків. На цвинтар їх привезли у вантажних відділеннях двох ЛАЗів.

— Всю дорогу переживав, щоб гаїшники не тормознули, — каже водій одного з автобусів, його виділила Львівська облрада. — Зі Львова їхали 40 людей. А після прощання у салон набилися не менше сотні. Попросив, щоб депутати підстрахували. То в кожному автобусі їхали по одному. У нас — Кендзьор, а в іншому — хтось із БЮТу.

Шестеро чоловіків виносять домовину з чорного катафалка. Ставлять на дерев'яну підставку біля могили Чорновола. Отець Петро з міста Яворів на Львівщині читає молитву. Він дружив із В'ячеславом Чорноволом і Атеною Пашко.

— Жінки завжди заздрять одна одній і через це сваряться. Вона могла всіх помирити і згуртувати, — каже львів'янка Уляна Тесарівська з організації "Союз українок". Покійна очолювала її з 1991-го по 2001 рік. — Дуже любила жовті троянди. В'ячеслав Максимович дарував їй тільки такі. Якось сказали їй, що жовтий колір означає печаль. Відказала: "Ви неправі. Він символізує інтелект і духовність". Скаржилася, що після операції на очах на одне око зовсім перестала бачити. Але читала газети, спогади шестидесятників. Була в курсі всіх новин.

Поряд із могилою Чорновола місця немає. Перед нею на алеї вирили яму метр на метр. На линвах опускають труну, щоб стала у склеп. Зробили так, щоб не руйнувати пам'ятник.

— Усе життя боролися за незалежну Україну, а тепер доведеться лежати біля кегебістів, — жінка з натовпу киває на сусідні могили.

Ліворуч поховані Герої соціалістичної праці: Іван Ермольєв, Павло Кривель і Євген Попов. Праворуч — письменник Іван Ле.

Нардепи-"бютівці" Михайло Косів, Олена Бондаренко, Юрій Гнаткевич кладуть вінок із білих троянд. На темно-червоній стрічці напис: "Пані Атені від Юлії Тимошенко і партії "Батьківщина".

Збоку стоять сестра Чорновола — 64-річна Валентина Максимівна і нардеп Тарас Чорновіл, його син від другого шлюбу. Старший син В'ячеслава Максимовича — лікар Андрій на похорон зі Львова не приїхав.

— Атена мала гуманітарний нахил. Але батько порадив їй вступати на щось серйозніше. Просто боявся, бо тоді всіх гуманітаріїв засилали в Сибір. Вона вивчилася на інженера лісового господарства. Але натура взяла своє, і Атена почала писати вірші, — розказує Валентина Чорновіл. — Допомагала В'ячеславу видавати "Український вісник". Він кілька друкованих сторінок ховав у рукав і йшов до неї на побачення. Коли брав її за руку, умудрявся передати ці листочки. Потім Атена несла їх до друкарки.

 

Як же Вам, Жінко, на нарах спиться...

Ви ж не розбійниця, ані не вбивця.

Вам би купатись кожного ранку

У водах, що пахнуть зіллям рум'янку...

Вас на світанку будять конвої,

Ведуть, як бранку, до водопою.

Як же Вам, Жінко, кажуть у очі:

"Руки за спину!" — руки жіночі...

Атена Пашко, травень 1972 року. Вірш опублікований у поетичній збірці "Лезо моєї стежки", 2007. Присвячений правозахисниці Ніні Караванській. Її засудили на чотири роки ув'язнення в таборах суворого режиму за звинуваченням у "проведенні антирадянської агітації та пропаганди".Торік у грудні поезію декламували прихильники екс-прем'єра Юлії Тимошенко під час мітингу біля Лук'янівського СІЗО в Києві

 

"Регіонали" здавали гроші потайки від начальства

Поминальний обід провели в їдальні Кабінету Міністрів на вул. Шовковичній.

— Розраховували, що прийдуть 100 чоловік, а людей зібралося в два рази більше, — розповідає нардеп-"нунсівець" 70-річний Ярослав Кендзьор. — Довелося в екстреному порядку накривати додаткові столи. Витрати на похорон взяли на себе депутати Верховної Ради. Як тільки дізнався про смерть Атени Василівни, звернувся до парламентського керівництва з проханням зібрати гроші на похорон. В'ячеслав Максимович був людиною, яку сприймали всі, крім комуністів. Тому на це прохання відгукнулися майже всі. Давали від 100 до 2 тисяч гривень. Гроші несли навіть деякі депутати від Партії регіонів. Підходили до мене особисто. Просили не розголошувати їхніх прізвищ, аби не викликати гніву керівництва.

 

Зараз ви читаєте новину «На могилу Атени Пашко принесли вінок від Юлії Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути