четвер, 04 серпня 2011 00:15

На млині висить червоний прапор

— До нас у млин їдуть із сусіднього Самгородка, Макіївки, Будо-Макіївки, Санжарихи й навіть із Кам'янського району, — каже 58-річний Петро Санжарівський, працівник млина в селі Ташлик Смілянського району Черкащини.

О 7.00 біля млина 10 місцевих обговорюють останню новину: на кладовищі хтось хотів викрасти огорожу з нержавіючого металу. Займає чергу подружжя Василь і Ніна Педченки із Самгородка. Забирають чотири мішки борошна.

— Років сім, як таке гарне мелють. Якось мій чоловік поїхав у куцівський (у селі Куцівка. — "ГПУ") млин, то привіз таке, що я трохи з дому його не вигнала. Тісто не росло, а розпливалося, — розказує 46-річна Ніна Петрівна.

Петро Санжарівський зважує повні мішки. Праворуч на вхідних дверях висить старий червоний прапор із написом: "Переможцю соціалістичного змагання".

— Та то так почепив, — сміється Петро Леонідович.

— А в мене дома є Ленін на дошці з дерева. То, може, вам привезти? Дістався, як робила у прокуратурі, — говорить Ніна Педченко. — Людям мільйони, а мені — Ленін.

Наповнені мішки допомагає переносити в червоні "жигулі" сусід Віктор Бобильов. Чоловік Педченко — Василь Петрович — зав'язує мішки, має інвалідність через травму хребта. За ними займає чергу на підводі Андрій Грива. На задньому борту його воза прибитий автомобільний номер BS-570N.

— Ще й з імпортними номерами. Добре, що не з транзитними, — сміються люди.

Андрій розвертає сірого коня й цілує в морду.

— Трудяга, — киває на коня і йде у млин. — Оце жінка наварить вареників з ягодами. Та з медком їх і сметаною, — чіпляє мішок за два цвяхи на засіці, тримає за інший край, набирає совком борошно.

Під стіною стоїть червоний велосипед. За переднім колесом лежить білий собака Барсік.

— Це пес Льоні Прядка. Ото стільки його не буде, Барсік не відійде, стерегтиме. Хоч і цілісінький день. А попробуй підійти до велосипеда, то наробить репету.

На задньому дворі працює пекарня. За день тут випікають до 700 хлібин.

Зараз ви читаєте новину «На млині висить червоний прапор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути