Ексклюзиви
вівторок, 09 квітня 2013 00:45

На місці притулку побудують санаторій

Автор: фото: Андрій Шматов
  Працівник притулку ”Сиріус” у селі Толокунь Вишгородського району на Київщині тягне на санках каструлю з перловкою і вареною ковбасою. Він із дев’ятьма колегами доглядають півтори тисячі собак і 80 котів. Тварини сидять у вольєрах. Агресивних собак тримають у окремих клітках
Працівник притулку ”Сиріус” у селі Толокунь Вишгородського району на Київщині тягне на санках каструлю з перловкою і вареною ковбасою. Він із дев’ятьма колегами доглядають півтори тисячі собак і 80 котів. Тварини сидять у вольєрах. Агресивних собак тримають у окремих клітках

— Собак тут добре годують. Зіпсованих продуктів не дають. Буває, привозять несвіжі, але ми такі викидаємо, — 27-річний Максим, працівник притулку "Сиріус", у синіх брудних штанах розмішує граблями у закопченій каструлі перловку, нарізану великими шматками варену ковбасу та батон.

"Сиріус" — найбільший притулок для тварин в Україні. Розташований за 55 км від столиці, біля села Толокунь Вишгородського району на Київщині. У ньому живуть півтори тисячі собак та 80 котів. Працюють 10 людей. Площа — 5 га, навколо ліс.

У притулку немає світла, газу, води. Тхне гниллю. На землі стоять чорні пластмасові ящики з плавниками та головами лосося. З комірчини виходить жінка у брудній блакитній куртці, затягується цигаркою. Іде годувати цуценят. У клітках скавучать і виють німецькі та кавказькі вівчарки, пітбулі, азіати, гавкають ротвейлери і стаффордширські тер'єри.

43-річна Олександра Мезінова, власниця притулку, чотири роки орендувала землю колишнього рибного господарства. Щомісяця платила 5 тис. грн. У березні термін оренди закінчився. Власник землі планує побудувати тут санаторій.

— Собаки гавкають, коли бачать чужого, — говорить Олександра. — Але вони не зі зла. Хочуть, щоб їх погладили. Оцей нічого не їсть, крім м'яса, — показує на вгодованого ротвейлера. Собака спокійно дивиться крізь забиту дерев'яними дощечками клітку. — Цього 9-річного ротвейлера якось завіз у притулок один заможний чоловік. Приїхав на джипі. Висадив собаку зі словами: "Він мені набрид". Грошей на утримання не залишив.

З дерев'яної будки виглядає руда дворняга Найда. У неї немає задніх ніг. Біля буди тремтить білий безпородний Барсик.

— У тілі Барса були 24 кулі в хребті та костях. Пес панічно боїться грому. У Найди відмовили задні ноги через перелом хребта. Її знайшли волонтери. Вона досі лякається людей. У неї стріляли мисливці заради забави, а після цього ще й під машину попала. Перенесла багато операцій. Позаторік італійці забрали з притулку каліку, як Найда. Але такі тварини нікому не потрібні. Якщо п'ять здорових собак заберуть за місяць — уже добре. Підкидають удвічі більше. Буває, на паркан повісять мішок, а там цуценята та кошенята, знизу розчавлені. Собачим молоком і сосисками вигодовуємо дводенних собачат. Коти у такому віці не виживають. Торік чоловік приніс 11 цуценят і почав розповідати казки, що знайшов їх на трасі. Забрали, бо повірили. Потім наші волонтери на форумі любителів тварин прочитали, як чоловік описував, що здорово сплавив малих у "Сиріус". Не розумію, чого радів.

До середини червня притулок має переїхати на нове місце — у село Федорівка Вишгородського району Київщини. Нову землю для притулку виділило обласне управління екології Вишгородської райадміністрації.

— Переїзд — це гірше пожежі, — говорить Олександра. — Водії поспішають, волонтери втомились і хочуть додому. Потрібні люди, вантажний транспорт, багато кліток. Під час першого переїзду у нас загинув пес, загубились кілька котів. Після транспортування коти кілька днів не їли.

На території нового притулку у Федорівці стоять старий корівник, частина бетонної огорожі та 300 тимчасових вольєрів.

— Поклали там нову підлогу. До переїзду треба добудувати паркан і поставити вольєри. Як не встигнемо, нам не буде куди дівати тварин. Сотня вольєрів уже зайняті собаками. Як почали переселятися, селяни стали ще підкидати.

На відбудову притулку треба 3 млн. грн.

— Потрібно побудувати реабілітаційну, оглядовий кабінет та спеціальні вольєри для тварин після операцій та стерилізацій, — каже Олександра Мезінова. — Маємо звести будівлю ізолятора для інфекційних тварин, кімнати для персоналу. 3 мільйони — це не багато. Для порівняння, Харківський притулок на 300 собак витратив 10 мільйонів гривень.

"Сиріус" спонсорує Анна Тігіпка, донька заступника голови "Партії регіонів" Сергія Тігіпко. Продукти віддають мережа ресторанів "Мафія", столичний торговельний центр "Дрім таун" і гіпермаркет "Ашан".

— Маємо багато анонімних спонсорів, які пересилають гроші на рахунок притулку, — розповідає власниця. — Часто допомагає дружина колишнього нардепа. Просить не афішувати її, щоб подруги не говорили потім, що викинула гроші на собак, а не на сукні. Раз приїжджає мужик, дає просто так 10 тисяч баксів. Потім привіз ще 3 тисячі. Каже: "Я думал, конкретно вам помог, а это мелочи". За два роки Аня Тігіпко допомогла притулку більше як на 200 тисяч доларів.

Гладить білого пса. На його клітці табличка-попередження для доглядальників: "Тяга Лайка к свободе настолько сильна, что он не знает границ!".

— Від собак бійцівських порід відмовляються найчастіше, — розказує Мезінова. — Часто підкидають німецьких та кавказьких вівчарок. Іноді вони між собою деруться у вольєрах, тому більше семи не запускаємо. Якщо собака агресивна, то живе в окремій клітці. Раніше думала, що найнебезпечніші — пітбулі й азіати, але смертельні укуси наносять звичайні дворняги. Вони прогризають трахею в інших собак, розривають живіт, виривають нутрощі. Помітили, що собаки нападають один на одного о п'ятій ранку. Коли гризуться, обливаємо їх водою, щоб заспокоїти.

Охочі допомогти притулку "Сиріус" з переїздом можуть звертатися за телефонами 0(67) 656 70 98 та 0(50) 550 71 39. Детальніша інформація на сайті www.dogcat.com.ua.

60 тисяч гривень на місяць коштує обслуговування притулку. За ці гроші купують ліки, їжу, оплачують оренду та платять робітникам. На одну собаку в місяць витрачають 150-170 грн. Держава виділяє 14-18 тис. грн на рік.

20 тонн соломи використали в притулку "Сиріус" за рік. Її кладуть у вольєри та будки, щоб собаки не мерзли.

17 років найстаршому в притулку собаці безпородному Кінгу. Пси доживають до 24 років.

Зараз ви читаєте новину «На місці притулку побудують санаторій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути