вівторок, 02 травня 2006 13:56

На день народження Литвин плавав у басейні

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Володимир Литвин найбільше любить книги з історії України, особливо раритетні
Володимир Литвин найбільше любить книги з історії України, особливо раритетні

Першу половину свого 50-го дня народження голова Верховної Ради Володимир Литвин провів у кабінеті на вулиці Грушевського.

Біля п"ятого під"їзду ще з 11-ї ранку стояла черга чорних "мерседесів", "Ауді" та "БМВ". Депутати з квітами у супроводі охорони проходили крізь металошукачі.

У приймальній прес-секретар Литвина Ігор Сторожук, 48 років, вітається за руку з гостями. Хвалиться, що подарує іменинникові мідну чашу із зображенням мудрого старця.

Заходить лідер КПУ Петро Симоненко, 53 роки, з букетом червоних троянд і невеликим пакуночком.

— Стандартний букет квітів, ви ж самі бачили. І ніяких подарунків, — заявив згодом помічник Симоненка Петро Шелест, 44 роки. — Це ж для протоколу все робиться.

Доки Симоненко був у Литвина, двоє охоронців виносили з кабінету спікера десятки розкішних букетів: розпущені тюльпани, оберемки ірисів та лілій, якісь екзотичні квіти та сотні бордових троянд.

О 13.20 до приймальні заходять керівники Партії регіонів. 55-річний Віктор Янукович, мабуть, відразу після телезйомок: на його обличчі тональний крем і пудра. У костюмі кольору асфальту. Двоє хлопців несуть велику коробку, загорнуту в золотий папір. На ній напис "Антураж".

— Що можна побажати людині, яка так багато зробила для України? — широко всміхається Янукович кореспондентові "ГПУ". — Щастя, здоров"я, миру в сім"ї. Я знаю, що він дуже любить своїх дітей.

А що ж у коробці? — цікавлюся.

— Є в нас для нього подарунок, є! — плескає журналіста по плечу екс-прем"єр і йде у кабінет Литвина. За ним прямує Раїса Богатирьова в бузковому костюмі. У делегації є також Микола Азаров.

У робочому кабінеті спікера на стіні, під гербом та блискучим державним стягом, чорне шкіряне крісло та широкий стіл. На ньому — книги та підбірка газет. Під настільною лампою маленький рожевий подарунковий пакуночок. Неподалік довгий стіл для переговорів із гостро зачищеними олівцями. На підлозі й тумбочці — вази зі штучними квітами. Стіну прикрашає пейзаж у світлих тонах.

За дверима до наступної кімнати лунає гучний сміх. Чути цокання келихів.

Після Януковича до щоки спікера підходять усі

Коли гості виходять, Янукович відводить іменинника до столу і щось упівголоса каже йому, нахиливши голову. Литвин сумно киває. Політики потискують один одному руку і цілуються. Після Януковича до щоки спікера підходять усі.

— Гей, там ліміт: тільки один поцілуй, — зупиняє однопартійців Богатирьова.

Що вам снилося у ніч на день народження? — питаємо у Литвина, даруючи йому квіти.

— Майже нічого, — зітхає; на іменинникові темно-сірий костюм, блакитна сорочка і така сама блакитна, з червоними смугами, краватка. — Я приїхав із Санкт-Петербурга сьогодні о першій ночі. Дуже втомився. Вдома ще почитав у ліжку. А зранку мене привітала родина. Син Іван презентував такі цікаві фігурки, статуеточки. Там виліплені я, мама, сестра, бабуся... А дружина — костюм, краватку та сорочку. Не ці, що зараз на мені, — усміхається. — Я подарунків іще не розпаковував. Найбільше люблю книги з історії України, особливо раритетні.

Кажуть, що ви не любите троянд і обожнюєте далматинців...

— Троянд? — дивується. — Я сам їх завжди дарую. Це — символ любові. А історія з далматинцями... — пригадує. — Дочка Оленка колись принесла додому таке щеня. Пес трагічно загинув, ми купили собі такого самого. Але потім так сталося, що змушені були віддати його. Тепер наш далматинець служить на кордоні... Знаєте, день народження — сумне свято. Відчуваю, що роки спливають. Думаю, чи встиг зробити все, що хотів. Сьогодні зранку я плавав у басейні на "Динамо" і розмірковував про своє життя. 45 хвилин минули, наче мить. А за кілька днів іду навчатися верхової їзди! — заблищали очі в спікера.

О 17.30 голова Верховної Ради запросив колег і друзів до ресторану готелю "Київ". За 10 хв. до 19-ї приїхали Віктор Ющенко та Юрій Єхануров. Через півгодини президент і прем"єр-міністр вийшли з готелю. Литвин із деякими гостями проводжав їх до автомобілів. Із ним був мер Києва Леонід Черновецький.

Трохи запізнився на свято Олесь Довгий, якого в п"ятницю обрали секретарем Київради. Він ходив в оточенні трьох охоронців.

Зараз ви читаєте новину «На день народження Литвин плавав у басейні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути