пʼятниця, 14 вересня 2012 11:08

На центральній площі Прип'яті гуляють дикі кабани
23

Колишній житель Прип’яті Владислав Вітвіцький зайшов до своєї квартири, де мешкав до 18 років. На перекинутій шафі залишилися написи його меншої сестри, по підлозі розкидані дитячі речі, які заборонили брати із собою під час евакуації
Фото: фото: Сергій Старостенко

21 серпня двоє чоловіків у камуфляжній формі й білих рукавичках копають клумбу на центральній площі міста Прип'ять, що на Київщині. Землю скидають у поліетиленовий пакет із ручками. Бригада працівників Міністерства з надзвичайних ситуацій збирає землю для капсули. Її планують закопати під меморіалом "Дзвін Нагасакі" в столиці сусідньої Білорусі — Мінську.

— Білоруси будують меморіал у пам'ять міст, постраждалих від атома, — каже Дмитро Бобро, заступник голови Держагентства з управління зоною відчуження. — Хочуть закласти туди капсули із землею з Прип'яті, Хіросіми, Нагасакі та Фукусіми. Прип'ять найбільш радіоактивно забруднене місто в Україні. Тому тут ніхто не живе.

Один із рятувальників дістає з нагрудної кишені куртки невелику пластикову капсулу.

— Маю завжди тримати її при собі. Капсула вбирає ту саму радіацію, що і я. Через два тижні вахта закінчиться, я її здам — і знатиму, яку дозу отримав. Тут рік роботи іде за два з половиною. Я в свої 50 маю вже 80 років стажу. Живу в Чорнобилі, сюди приїжджаю двічі на тиждень.

— Не забудьте ввечері випити стакан червоного вина і вистірати всі речі під сильним струменем води, — радить на прощання.

На пропускному пункті "Дитятки", за 30 км від Прип'яті, наш автобус зупиняють двоє міліціонерів.

Троє чоловіків у камуфляжі перевіряють паспорти. Пропускають лише туристів, у яких одяг закриває все тіло. Дівчині в спідниці виносять широкі оранжеві штани. Дають білий пасок, аби підперезалася.

Від "Дитяток" до Прип'яті їдемо 20 хв. Будинки стоять пустками, з вибитими шибками. У колишній школі обвалилася стіна, всередині видно сходи на третій поверх.

— Тут кругом розруха, — продирається через кущі шипшини колишній заступник керівника міста 59-річний Олександр Єсаулов. Обережно знімає колючки з куртки. — Колись ця шипшина була трояндою. Місто закупило 30 тисяч кущів. Уздовж вулиці Курчатова висадили цілу оранжерею.

Олександр Юрійович заходить до колишнього приміщення міськради. Фарба на стінах потріскалася і позакручувалася, підлога всипана битим склом. Веде до свого кабінету без дверей на другому поверсі.

— 1986-го, після вибуху, на моєму робочому місці влаштували штаб-квартиру еменесники. Отут був мій стіл. Усі меблі вивезли на утилізацію. Я дивився з вікна, як на станцію після вибуху їдуть "швидкі", — підходить до вікна, шкутильгає. — У Прип'ять приїхав на свій день народження 18 листопада 1980 року. Поселили мене в гуртожиток. Я не знаю нікого, навіть відсвяткувати немає з ким. Постукав у двері сусідів, запросив на кухню, випили, познайомилися. Уже потім квартиру дали, я жінку з Києва забрав із донькою Наташею. Місто було на балансі атомної станції, фінансувалося напряму з Москви, а там грошей не шкодували. Усі села в окрузі на свята скуплялися в нас. Коли в країні був дефіцит, у нас магазини були завалені ковбасами, сиром і вином.

— Не можна довго бути в приміщенні. У будівлях радіація вища, ніж на вулиці, — каже і веде за міськраду. Там колись розташовувався парк атракціонів.

До містечка розваг ідемо асфальтованою доріжкою, зарослою обабіч деревами й кущами. Ходити хащами не можна, бо у траві є змії.

— Вони тут товсті та довгі. Людей не бояться, бо майже ніколи їх не бачать. У воді плавають. Тут було гарне водосховище, я любив на моторному човні рибалити. Гриби росли серед міста. Під цією ялинкою я збирав бабки та красноголовців.

Посеред парку стоїть чортове колесо. З іржавих кабінок крапає вода, що назбиралася після дощу.

— Так на ньому і не покатався. Атракціон мали відкрити до 1 травня. За п'ять днів до цього людей евакуювали через вибух на ЧАЕС. Зараз тут фон перевищує норму майже в 100 разів. 1000 мікрорентгенів, один із найвищих показників у Прип'яті.

Двоє працівників у камуфляжі ховаються під тополею від сонця.

— Якось прийшов сюди із другом, — розказує молодший, років 20. — Зайшли у під'їзд. Виходимо, а на центральній площі пасеться стадо диких кабанів. Самці розміром з легковушку, — показує на чорний джип, припаркований на клумбі. — Самиці трохи менші. Я перелякався і сховався у під'їзд. Товариш із переляку забіг на третій поверх.

— А де пам'ятник Леніну? — цікавляться з натовпу.

— Такого в місті не було, не встигли поставити. Перевіряючі з Москви на це уваги не звертали. Один розпорядився побудувати шість нових дитсадочків. Середньостатистичному жителю Прип'яті було 26 років, практично всі мали дітей.

— Дружина за ці 25 років після вибуху в Чорнобилі у Прип'яті ні разу не була. Каже, тут залишилася її молодість, не може дивитися на мертве місто. Дочка лише раз приїжджала. Впізнала кімнату, де я її вчив швидко одягати та знімати шубу. І магазин, куди бігала купувати пиріжки.

Ідемо вздовж житлових будинків. У них вибиті шибки.

— Це мародери попрацювали, вирізали батареї, труби, кидали через вікна. Здавали на брухт. Із моєї квартири злодії винесли магнітофон, телевізор, люстри. Я побоявся брати, а вони комусь перепродали. Неподалік є вулиця Гідропроекторська. Ну й назва, блін, — сміється Єсаулов. — Місто проектувала організація "Гідропроект". На засіданні виконкому вони впросили, щоб одну з вулиць назвали на їхню честь. Слава Богу, на ній був тільки дім, хоч і довгий.

Поряд стояв басейн, де начальником мій друг Толя Нігай працював. 1 квітня він іде на роботу. Я вирішив його розіграти. Узявся за голову, біжу і кричу: "Толя, де тебе носило? Басейн тріснув, уся вода вилилася. Усю ніч я, перший предсєдатєль і голова ісполкома найти тебе не можемо". Він перелякався, зблід: "У мене домашній телефон поламався".

Каже, Анатолій Нігай загинув в автокатастрофі. Сам Олександр Єсаулов живе в Ірпені на Київщині. Пише дитячі книжки і романи про зону відчуження.

На виїзді зупиняється на пропускному пункті, проходить радіаційний контроль.

— Я ніколи нічого звідси не беру, — каже і кладе руки на чотирикутник у пристрої, який вимірює рівень радіації. Засвічується кнопка з написом "чисто". — Раз знайшов рослину з великими шипами. Не втримався і привіз додому. Дві гілки у вазу поставив, а одну зверху на монітор причепив, як терновий вінок. Раніше можна було провезти. У 2007 році за це ввели кримінальну відповідальність — до семи років позбавлення волі.

У зоні відкриють готель і супермаркет

На сайті туристичного агентства "Інтернешнл Тревел Клаб" за 55 євро або 550 грн можна придбати одноденний тур у Прип'ять. Найближча екскурсія запланована на кінець вересня. У вартість туру входить медична страховка, екскурсії по Чорнобильській зоні, послуги гіда, вхідні квитки в музеї, курортний збір і проїзд.

— Туристов везем на комфортабельном автобусе. Там удобные сиденья, работает кондиционер. Кормить во время путешествия не будут, поэтому лучше взять с собой паек, — радить 27-річна Наталія, менеджер турфірми.

Киянин 42-річний Андрій Вікторович проводить нелегальні екскурсії.

— Більшість одноденних поїздок коштують від 100 доларів. Усе показуємо з вікна автобуса. Іноземним туристам розказуємо англійською.  Через рік-два тут буде готель. За років 5-10 у зоні відкриють супермаркет, клуб і лавочки з сувенірами.

 

Зараз ви читаєте новину «На центральній площі Прип'яті гуляють дикі кабани ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути