четвер, 01 вересня 2011 05:00

Мусульмани місяць не їли і не курили

Автор: фото: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Мусульманська дівчинка у хіджабі спускається з надувної гірки біля столичного ісламського центру. Там у вівторок, 30 серпня, відсвяткували закінчення посту Рамадан
Мусульманська дівчинка у хіджабі спускається з надувної гірки біля столичного ісламського центру. Там у вівторок, 30 серпня, відсвяткували закінчення посту Рамадан

У вівторок мусульмани святкували закінчення священного посту Рамадан. Цього року він тривав із 1 серпня. Вірянам від сходу до заходу сонця не можна було їсти, пити і курити.

Святкування у столичному ісламському центрі починається о восьмій ранку. Протягом години з'їжджаються мусульманські сім'ї.

— Салам алейкум, — вітають одне одного арабською, тиснуть руки і тричі цілуються в щоки.

На виході продають східні солодощі, сиру баранину та чай. Півсотні мусульманських чоловіків стоять у святкових костюмах і білих сорочках. Багато хто курить і п'є каву.

— Рамадан починають тримати з 12 років. Я почав із 7, щоб до 12 добре звикнути. Спочатку не їв тиждень, потім 10 днів і так далі. Звичайно, відчувався голод і спрага, але це цілком нормально, — каже 26-річний Алі Альмулярій. Він у костюмі, білій сорочці, світло-рожевих жилетці і краватці. Волосся укладене гелем. — Якщо правильно дотримуватися Корану, то іслам — найлегша релігія, яка дуже добре захищає жінку. Ми їх не ущемляємо. Це все політика, яку показують по телевізору, що мусульманин терорист, б'є жінку. У нас жінки мають ті ж права, що й чоловіки. Да, ми дуже ревниві. Але тільки тому, що жінка для нас дуже дорога і ми хочемо її зберегти.

Запитую, чи одружився би з православною українкою.

— А чому б і ні? Наша віра це дозволяє. Хоча краще, коли дівчина приймає іслам. Тоді дітей виховуватимуть в одній вірі.

На подвір'ї центру звучить арабська музика. Діти спускаються на двох надувних гірках. Чоловіки і жінки заходять у центр в окремі двері. Неподалік чоловічого входу із донькою та друзями стоїть Елькхатиб Яссер. В Україні він живе 12 років.

— Для нас це свято таке ж велике, як для православних Пасха. Ми вітаємо одне одного, даруємо подарунки бідним — гроші або одяг. От торік моєму брату подарували 2 тисячі доларів. В Україні мені дуже подобається, бо у вас нема расизму. А в Європі арабів переслідують. Україна із європейським обличчям. Але душа у неї така щира, як в азіатів. В Америці або Франції не можна прийти до друга без попередження або запрошення. Якщо домовилися попити тільки кави, то п'єте тільки каву і до побачення. А коли йдеш у гості до українця, він накриє стіл і кладе все, що має у холодильнику.

Каже, що терористів з арабів зробила політика та кіно.

— Голлівуд показує нас терористами і дураками. Колись в Європі мене зупинила міліція. Я питаю: "На якій підставі ви мене зупинили? Тільки тому, що чорний або виглядаю як араб?". Вони відповіли: "Вибачте, це наша робота".

Елькхатиб Яссер 2003-го взяв щлюб з українкою.

— Коли одружувався, сказав жінці, щоб обрала собі віросповідання — іслам або християнство. Хотів, щоб моя дружина була віручою. Якщо хочеш бути християнкою, то читай Біблію, не обманюй, не кради, не заздри і люби всіх. Вона вибрала іслам.

Зараз ви читаєте новину «Мусульмани місяць не їли і не курили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути