Ексклюзиви
вівторок, 20 січня 2009 16:48

Моделі дому Діор шокували москвичів
5

Моделі Діор гуляють Московським ГУМом. На ногах шовкові панчохи, які у СРСР були дефіцитом. Радянські модниці малювали модний шов на голих ногах чорнилом
Моделі могли виходити на вулицю лише у костюмах від Діор. Їх вигляд часто шокував оточуючих
Для прогулянки Красною площею француженки купили квіти у бабусі на ринку. Вони дарували їх перехожим
За 5 днів перебування в Москві французькі фотографи зробили 10 тисяч знімків. Майже 50 років їх зберігали в архівах журналу ”Лайф” під грифом ”цілком таємно”
Моделі знімаються біля автоматів з газованою водою.  Нові автомати привезли прямо з заводу

12–16 червня 1959-го в залі "Труд" будинку культури "Крылья Советов" у Москві вперше відбулися покази літнього одягу французького дизайнера Крістіана Діора. Моделі отримали інструкцію про правила поведінки в Москві. Їм забороняли одягати брюки, радили взяти з собою цигарки, помаду і косметику.

Переговори між Домом Діор і Торгово-промисловою палатою СРСР тривали три місяці. Обидві сторони написали сотню листів. Радянські чиновники відмовляли французів від дорогих готелів і вимагали скоротити термін перебування делегації до двох днів. Французи просили особистого кухаря для моделей і натурального шовку для декорацій. Радянська сторона погодилася на все. "Можете везти всіх, кого вважаєте за потрібне, — йдеться в листі Торгово-промислової палати. — Перукаря, фотографа. Якщо хочете, то й священика".

10 червня літак Air France із 12 моделями під керівництвом Іва Сен-Лорана, який тоді очолював Дім Діор, приземлився в Москві. Багаж везли окремо. 120 комплектів одягу з прикрасами, парасольками, рукавичками, капелюшками і взуттям застрахували на 10 млн франків.

За п"ять днів відбулося 14 показів. Кожна з моделей вийшла на подіум 140 разів. Француженки використали 12,5 літра парфумів Діор, хоча привезли 500. Решта пішла на подарунки дружинам радянських чиновників. Дефіле відвідали 11 тис. осіб.

— Пускали лише за запрошеннями. Їх видавали представникам легкої й текстильної промисловості, — згадує модельєр Ірина Крутікова. Вона відвідала один із показів. — Моделі були невисокими, худими, ходили подіумом неспішно. Деякі комплекти мали російські назви — "Надєжда", "Татьяна".

Одразу після показів француженок везли демонструвати одяг на заводи на околицях Москви. А потім літаком доправили до Архангельська, щоб жителі Заполяр"я теж змогли оцінити європейську моду.

Дизайнер Крістіан Діор відкрив свій Дім у Парижі 1946 року. Він позичив 60 млн франків у текстильного магната Марселя Бусака, в якого працював кравцем після капітуляції Франції у Другій світовій війні. За рік розрахувався з кредитором. На першій колекції Діор заробив 80 млн франків.

Цей кутюр"є нагадав жінкам у повоєнні роки, що в них є талія.

— Пишні груди, тонка талія і об"ємні стегна перетворюють жінок на квіти, — казав він. — Таких жінок я обожнюю.

Силует "жінки-квітки" Дім моди використовує донині. Торік прибуток із продажу його колекцій становив 700 млн євро.

Зараз ви читаєте новину «Моделі дому Діор шокували москвичів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути