четвер, 06 вересня 2012 05:45

Міні-спідницю вважали найкращим подарунком коханці

50-річчя міні-спідниці у вересні відсвяткують у Лондоні. Її придумала 1962-го британська модельєрка Мері Куант.

— Мері додумалася створити міні-спідницю, коли побачила, як її подруга миє підлогу, — розповідає британський історик моди 54-річна Ванесса Роуд. — Щоб поділ не заважав роботі, подруга обрізала його ножицями. Мері Куант наступного ж дня взяла ножиці й укоротила всі спідниці у власному гардеробі. А за тиждень на вітрині її лондонського бутика "Базар" з'явилася колекція міні-спідниць. Їх довжина на 10 сантиметрів не доходила до коліна — такою є класична довжина цього вбрання. Багато дизайнерів приписують створення міні-спідниці французькому модельєру Андре Курреж. Куант ніколи не боролася за право бути винахідницею міні, тому часто повторювала: "Міні створили не я і не Курреж. Міні першими одягли дівчата з вулиці".

Спідниця отримала назву на честь популярного в ті часи авто "Міні-Купер".

Першу партію коротких спідниць дизайнера продали за один день. Її рекорду не може повторити жоден модельєр.

— Кожні 34 хвилини продавали одну міні-спідницю, — каже Ванесса. — Найзатребуванішими були чорний, білий та синій кольори. Серед розмірів переважав 42-й. Третина покупців були чоловіками. Спідницю британці вважали одним із найкращих подарунків дружині або коханці. За два тижні модель у міні-спідниці з'явилася на обкладинці англійського журналу моди "Воґ". Дизайнерку запросили на показ у Штати. Моделі у міні від Мері Куант прямо з подіуму вийшли на прогулянку Бродвеєм у Нью-Йорку. Під час вуличного показу було паралізовано рух на 6 годин.

Зі знаменитостей першою міні-спідницю одягла вдова Кеннеді Жаклін Онассіс. Її вважали американської іконою стилю 1960-х. Тільки за чотири роки короткі спідниці з'явилися в гардеробі британської королеви Єлизавети ІІ. Вона нагородила дизайнерку орденом Британської імперії за розвиток легкої промисловості та збільшення експорту. Кажуть, королівська сім'я завдячувала Куант і тим, що з появою міні в Англії значно підвищилася народжуваність. Гостро постало питання про ефективну контрацепцію. Протизаплідні таблетки дозволили 1963-го, й вони миттєво стали популярні.

— Коротка спідниця — головний символ сексуальної революції 1960-х, — переконана Ванесса Роут. — Парижанки так захопилися короткими сукнями і спідницями, що почали вимагати скасувати білизну. Вони знімали із себе ліфчики й труси та кидали їх під ноги жандармам. Не сприйняли міні тільки у Ватикані й Білому домі. Ватикан називав таку моду "безсоромністю, що йде від самого диявола". Американський президент Річард Ніксон, коли прийшов до влади 1969-го, оголосив Білий дім "зоною, вільною від міні".

— Міні-спідниця змінила чоловічу уяву про красу жінки, — каже київський стиліст Маргарита Соколова. — Одягати таке вбрання могли собі дозволити високі худі дівчата з довгими ногами. Великі груди та округлі стегна вийшли з моди. Ідолом десятків тисяч стала англійка Лессі Хорбі, відома за прізвиськом Твіґґі. Дівчина мала 167 сантиметрів зросту, важила 43 кілограми. Класичними стали параметри 80-55-80. Твіґґі заздрили навіть відомі голлівудські актриси.

У теперішню моду повертаються плісировані спідниці — з рівними вертикальними складками. Їх повно в колекціях Діор та Ґуччі. Колись їх носили у школу. Тепер це ідеальне вбрання для роботи в офісі. Багатошарові пишні спідниці з воланами або драпіровкою роблять акцент на жіночності й витонченості. Такі тенденції диктує модний дім "Ніна Річчі". У діловому стилі на почесному першому місці будуть однотонні спідниці-олівці з високою талією, що облягають фігуру і звужуються до колін.

Популярним у новому сезоні буде міді. Тобто спідниці завдовжки до рівня або нижче коліна. Від міні в Європі відмовилися 10 років тому. Цей фасон віджив, але може повернутися у моду років за 20. Італійські та французькі дизайнери люблять повторювати: міні-спідниця прийшла з вулиці і повернулася на вулицю. Зараз у Європі міні можна побачити тільки на повіях. Українки поки що не готові розпрощатися з короткими спідницями.

Зараз ви читаєте новину «Міні-спідницю вважали найкращим подарунком коханці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути