Ексклюзиви
четвер, 13 травня 2021 06:35

Міла Поворознюк носить одяг позаминулого століття

Автор: Фото надала Міла Поворознюк
  Міла Поворознюк зацікавилася старовинним одягом у студентські роки. Сукні, спідниці та сорочки шиє сама. Дещо купує в інтернет-магазинах і секонд-хендах
Міла Поворознюк зацікавилася старовинним одягом у студентські роки. Сукні, спідниці та сорочки шиє сама. Дещо купує в інтернет-магазинах і секонд-хендах

— У моєму гардеробі немає ні джинсів, ні кросів. Не можу відмовитися тільки від сучасної білизни. Бо спіднє, яке носили у ХІХ столітті, хоч має гарні рюші й кружева, не практичне. Та все ж білизну тих часів одягаю поверх бюстгальтера й трусиків, — каже блогерка 29-річна Міла ПОВОРОЗНЮК із Вінниці. Має колекцію одягу ХІХ ст. Ходить у такому вбранні два роки.

Міла Поворознюк зацікавилася старовинним одягом у студентські роки. Тоді потрапила у вінницький клуб історичної реконструкції "Аркона".

— У школі я не любила історію. Бо в підручниках не було життя. Тільки стрілочки на картах і факти різних подій, — розповідає. — Мені хотілося знати, з якими побутовими проблемами люди стикалися і як їх вирішували. Як стала студенткою, почала вивчати історичні епохи. На вихідних займалася у київській студії танців XVIII–ХІХ століть. Сім років тому відкрила свою у Вінниці. Почала їздити на бали. Коли в місті відбувалися свята, запрошували виступити чи просто приїхати у вінтажному вбранні. Спочатку вдягала його, коли хотілося. В якийсь момент вирішила, що ретроодяг стане для мене повсякденним.

На вулиці звикла до неоднозначних поглядів. Хтось захоплюється, а хтось дивується, не розуміє. Позаторік у Вінниці організували прибирання набережної. Після цього власник ресторану над Бугом запросив на чай. Один клієнт напідпитку став розпитувати, чого я так одягнена, чи я місцева, чи не сепаратистка. Вимагав показати паспорт. Почалася словесна перепалка. Підійшла охорона й нас розвела. Не терплю образ. Можу послати. Як починаю використовувати нецензурну лексику, то навіть у мого чоловіка вуха в'януть.

Міла Поворознюк у шлюбі з програмістом 30-річним Олексієм. Познайомилися під час реконструкції історичних подій.

— Для весілля ми обрали образи ХІХ століття. Об'ємну сукню з трьома шарами рюшів замовляла у швачки. Хоча сама шию. Але щось нескладне — спідницю, сорочку. Маю машинку й оверлок. Роблю ґудзики. Найперше пошила стилізоване пальто восени 2012-го. Їх у мене вже чотири.

Багато вінтажних речей купую в магазинах секонд-хенду. Ходжу туди раз на два тижні. Головне — попасти в день завозу. Продавці мене знають і відкладають. Якось знайшли дуже гарні рукавички. Часто в таких магазинах трапляється класна тканина для суконь чи спідниць.

Має у гардеробі півтора десятка спідниць, 20 сорочок і 10 суконь.

— Сучасний одяг не купую, він мені не потрібен. Вдома теж ношу старовинні плаття й спідниці. Із суконь найбільше подобається рожева, яку торік відшила за музейним зразком. Вона з льону, з чорним пояском і бантиком на шиї. Ходжу в корсетах. Їх легко затягую без чиєїсь допомоги. Замовляю у швачок.

Найдорожча річ у гардеробі — взуття. Якісне коштує недешево. В Україні мало хто шиє історичне. Майстерня, що спеціалізується на цьому, працює в Америці. Але доставка дорожча за самі черевики. Торік замовила пару чорних літніх туфель із перемичками за 260 доларів. Йшли два місяці. З доставкою обійшлися майже у 10 тисяч гривень. Коли приміряла, виявилися на розмір більші. Але вати наклала й ношу. Іноді взуття купую у танцювальних колективів чи шукаю в інтернеті. Якось на сайті антикварних речей придбала боді 1860 років. Воно в печальному стані. Але доведу до ладу й носитиму.

Міла Поворознюк за фахом вчителька української мови та літератури. Працювала в міській бібліотеці. Три роки тому звільнилася. Веде блог. Має свій інтернет-магазин. Продає власноруч пошитий одяг у вінтажному стилі.

— Блогерство — мій основний заробіток. Перший ролик виклала, коли збиралася на конкурс "Обличчя Вінниччини". Показала, як з нуля вбираюся. Відео вистрілило. Справжнім шоком стало, коли його почали репостити, виставляти на своїх сторінках. Дивувалася, бо для мене це буденність.

Зараз ви читаєте новину «Міла Поворознюк носить одяг позаминулого століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути