середа, 18 березня 2009 16:33

Микола Маковій везе в Антарктиду 4-кілограмовий шмат сала

Автор: фото: Ігор Гвоздовський
  Зоолог Андрій Утьовський із Харкова у 8-й експедиції в Антарктиді провів 14 місяців у 2003–2004 роках. Чоловік сфотографувався біля тюленя Уедделла, який щойно вистрибнув із океану
Зоолог Андрій Утьовський із Харкова у 8-й експедиції в Антарктиді провів 14 місяців у 2003–2004 роках. Чоловік сфотографувався біля тюленя Уедделла, який щойно вистрибнув із океану

"Мали їхати ще в січні, але криза відклала поїздку. А зараз там осінь почалася, океан замерз, багато айсбергів і криги в протоці Дрейка. Колись морякові, який її пропливав, англійська королева дарувала срібну сережку. Досить було показати її в пабі — і безкоштовно наливали пива", — розповідає російською геодезист 45-річний Микола Маковій із Кривого Рогу.

У середу в Києві проводжали 14-ту українську експедицію до Антарктиди. У ній — 13 членів. Маковій на Південний полюс їде 12-й раз. Житимуть і працюватимуть на станції "Академік Вернадський".

— Зараз там мінус 30 — це ще тепло. За такої погоди можна грати футбол в одних кедах, — сміється Маковій. — 1985-го двічі до мінус 86 було.

В Аргентину експедиція полетить літаком через швейцарський Цюріх і бразильське Сан-Паулу. Із Буенос-Айреса переберуться на Вогняну Землю — архіпелаг, розташований біля найпівденнішої верхівки Південної Америки. Там орендують судно "Піонер" для 50 т їжі та 150 т пального для генераторів світла і тепла.

— По дорозі підберемо людей із польської станції. Вони нам заздрять, бо наша станція краща. Її будували британці, є спортзал, бібліотека, кімната відпочинку, — додає Маковій. Додому він повернеться за 14 місяців. У Кривому Розі на полярника чекають дружина Єлизавета та 11-річна донька Віолетта.

— Дочка однокласникам про мене розказує, гордиться. Дружина засолила чотирикілограмовий шмат сала. У сім"ї вже всі звикли до того, що рік я вдома, рік в Антарктиді. Коли минулого року повертався, приготували борщу, оселедця і картошку тушену.

На полюсі платитимуть 12 тисяч гривень у місяць

Киянин 24-річний Сергій Власкутор працюватиме на станції кухарем. До того готував у столичній піцерії "Папараці".

— Коли взнали, що мене в Антарктиду забирають, просили, щоб лишився, зарплату обіцяли підняти. На полюсі платитимуть 12 тисяч гривень у місяць — утричі більше, ніж у піцерії. Їду туди вдруге. На конкурсному відборі зварив такий обід, що наїлося 20 чоловік. Коли був в Антарктиді 2006-го, туди приїжджала британська принцеса Анна з чоловіком Марком. Мені про їхній візит сказали за дві години. Я спік шоколадно-бісквітний торт. Марк попросив добавки, а принцеса взяла автограф. Продукти нам привозять з Аргентини. Я добився, щоб ящик гречки з України нам дали з собою.

— Державі експедиція обходиться в 12 мільйонів гривень на рік. Ми вже там 14 років, тому після 2020-го матимемо право видобувати корисні копалини, — каже 62-річний академік Андрій Гуржій. В Антарктиді він був 2003-го. — Там складно ходити, бо пінгвіни гадять. Як ступив на землю — потім на корабель не міг піднятися, довго ноги витирав. Пінгвіни довірливі, можна їх обняти. А морські тюлені людей бояться. Ото йду, бачу: тюлень сидить, а навколо нього чотири самички. Він мене побачив, став на хвіст, заричав. Я далі й кроку не ступив.

Начальник експедиції Олександр Лищук, 37 років, — із Житомирської області. Першокласники київської гімназії N1 дарують йому карту України та Антарктиди.

— У полярника два найголовніші дні в житті: коли його проводжають і коли зустрічають, — перебирає пальцями густу бороду Лищук. — У дружини сьогодні день народження, а я не можу його відсвяткувати. Вона ледь пережила нашу попередню розлуку. Інтернет включали раз на тиждень, писав їй по кілька листів за годину. Узяв зі собою її фотографії. Донька подарувала плюшевих зайчика і бичка.

Зараз ви читаєте новину «Микола Маковій везе в Антарктиду 4-кілограмовий шмат сала». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути