Ексклюзиви
пʼятниця, 30 грудня 2011 06:00

Мельниченко продасть свою машину Табачнику

Автор: фото: Тарас Подолян
   Голову Коаліції учасників помаранчевої революції цьогоріч затримували 20 разів
Голову Коаліції учасників помаранчевої революції цьогоріч затримували 20 разів

— Поїхав у 2004-му на три дні в Київ на революцію і забув повернутися додому, — каже голова Коаліції учасників помаранчевої революції 32-річний Сергій Мельниченко. Впродовж 2011-го він із соратниками приносив під Адміністрацію президента ананаси, намагався передати главі держави орфографічний словник і географічний атлас. Підмовив студентку Дар'ю Степаненко побити букетом квітів міністра освіти Дмитра Табачника.

Сергій сидить у кафе на вул. Софіївський, п'є каву. На столі біля нього лежить айфон.

— Родом я з Івано-Франківська. Батько ветеран МВС, на пенсію пішов полковником. У дев'ятому класі я міг Кримінальний кодекс  напам'ять розказати. Після міліцейської академії працював слідчим. Звільнився 2003-го. Весь час на роботі, дружина не витримувала. За рік хотів повернутися, але почалася помаранчева революція. Повів на Київ автоколону з мітингувальниками і залишився. За сім років у Києві зупинили фактично 400 строєк. Із них понад 150 — з бійками і сльозогінним газом. Один раз по нас стріляли резиновими кулями.

Дзвонить телефон.

— Почекай, я зайнятий, передзвоню, — випалює в трубку. — Єдине заважає — у лікарні постійно. Позаторік почалися приступи, схожі на епілептичні: падаю, судороги. МРТ показала пухлину в мозку. Видалили її, а там кістка неправильно змістилася і почала відмирати. Довелося вирізати, рік ходив із діркою в голові. Вже після податкового майдану поставив пластину. Дали мені другу групу інвалідності. Єдиний позитив у цій історії: тепер до мене не можуть застосувати адмінарешт.

Останні кілька місяців по дві акції деколи на день проводимо. Я проти мітингів, що збирають партії. Постояли з прапорцями-транспарантами і розійшлися. Ми б'ємо на перформанс. Як у Давній Греції — "хлеба и зрелищ".

Коли вирок Тимошенко був, мене упакували в черзі за перепічками. Із 50 "беркутівців" вишикувалися вздовж дороги в ряд. Не звернув уваги — у них рокіровки постійно. Коли з переходу ще чоловік 30, у чорній формі, у "сферах" — біжать. Хапають за руки-ноги і несуть до Бессарабської площі, в автозак. Склали протокол, що в 9.50 я перекривав дорогу, хуліганив, нецензурно лаявся. Свідки — працівники "беркуту", понаписували рапорти. Годин за 4 до них дійшло, що до 12.00 я був у Печерському суді — по підприємницькому майдану. Викликали всіх назад, щоб переписали свідчення.

Судді дали цеу: вліпити максимум. Але я інвалід — не можна. Дав максимальний штраф — 1700 гривень.  Могильов, коли звітував у Верховній Раді,  казав, що я "лідер організованої злочинної групи". І вербую бойовиків із Франківська, щоб тут бити міліцію. У мене старий 124-й "мерс" червоний, розмальований, "попугайчик", вже років зо три, — уточнює. Показує фото на телефоні. — Табачник теж казав, коли йому по морді дали квітами, що "її (Дар'ю Степаненко.— "ГПУ") на машинах за 100 тисяч доларів забирали". Та я тобі її за 10 готовий продати! — сміється.

Цьогоріч Сергія Мельниченка затримували 20 разів. Звинувачували в порушенні порядку, хуліганстві, злісній непокорі міліції, повторному правопорушенні.

— Штрафів ніколи не платив. Завжди виправдовували. Якщо не судом одразу, то по апеляції. Коли питають, хто організацію фінансує, кажу: міліція. Здавай усі повістки й протоколи на макулатуру — і можна жити мама, не горюй.

Зараз ви читаєте новину «Мельниченко продасть свою машину Табачнику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути