Ексклюзиви
пʼятниця, 12 листопада 2010 10:46

Маша Єфросиніна 10 років не їсть м'яса

У Європі відзначили День вегетаріанця. В Україні 2% людей не вживають м'яса. Зокрема лідер гурту "Тартак" 38-річний Сашко Положинський. Співак не їсть м'яса 14 років. Він очолює рейтинг відомих українських вегетаріанців.

— Я їм рослини, яйця, рибу, п'ю молоко, — каже Олександр. — А от тварин не їм. Без м'яса почуваюся добре. Довго хотів від нього відмовитися, але боявся, що не проживу. Коли працював у літньому таборі, дівчата погано його готували. Вирішив поекспериментувати. За два місяці втягнувся. Коли повернувся додому, сказав: "Мамо, все! М'яса не їм". Вона була в шоці, тихенько підкладала мені в борщ по шматочку. Я сварився та воював. Через півроку здався, бо мама приготувала пельмені. Коли наївся їх, мене знудило. Відтоді в рот не беру.

— Вегетаріанство є природним для українських традицій, — пояснює столичний дієтолог Світлана Тепла, 32 роки. — 200 днів на рік українці постяться, не їдять м'яса, молока, яєць та риби. Дехто дотримується найсуворішого виду вегетаріанства — веганства. Це може призвести до зниження м'язової маси, анемії та ушкодження кісток. Вегетаріанці намагаються замінити білкову їжу горіхами й бобовими, але повністю це зробити неможливо. Зрідка треба собі дозволяти хоча б яйце, шматочок риби.

Від м'яса відмовилася художниця Євгенія Гапчинська, 36 років.

— У мене просто не було грошей, щоб його купувати. Це було 10 років тому. Коли почала продавати картини за тисячі доларів, м'яса вже не хотілося. У мене і донька, і чоловік м'яса не їдять. Подружки кажуть: "Якби мій чоловік прийшов додому і побачив на столі варені бурячки і квасольку — вбив би". А мої люблять. По вечорах просять не бутербродів чи печива, а домашнього йогурта. Зранку їмо кашу. Чергую білий і коричневий рис, пшоно, крупу "артек". Дуже любимо гречку й печені яблука.

31-річна телеведуча Маша Єфросиніна стала вегетеріанкою, щоб схуднути:

— Я 10 років без м'яса, і не їм після шостої вечора. Боролася із зайвою вагою і зацікавилася різними дієтами. До рук потрапила книга "Харчування за групою крові" — чергова штука для запарки мозку, — розповідає телеведуча.— Там вичитала, що людям із четвертою групою крові протипоказане м'ясо. Я спробувала і почала худнути. Тепер м'ясо мені відразливе. А от Нана і Тимур (донька й чоловік Маші Єфросиніної. — ГПУ) — м'ясоїди. У Нани, якщо день проходить без м'яска, всім стає тісно. Точить м'ясне, аж за вухами лящить. У мене з цим продуктом і в дитинстві не складалося. Усі пам'ятають радянську моду, коли з приходом тепла всі їхали на шашлики. Для мене це завжди закінчувалося трагічно. Якось навіть "швидку" викликали.

Сім років тому від м'яса відмовився 26-річний письменник Любко Дереш:

— Коли ти не їсиш м'яса — не вбиваєш живу істоту. А це чудове відчуття. Їжу тваринного походження перестав вживати поступово. Спочатку обмежив вживання м'яса, потім риби та яєць. Зараз їм лише овочі та крупи. У гостях, щоб не влаштовувати головний біль господарям, можу з'їсти трошки м'яса.

Без м'яса обходиться голова СБУ 41-річний Валерій Хорошковський. Така система харчування, за його словами, дуже допомагає йому в кар'єрному рості. Хорошковський володіє контрольним пакетом акцій каналів "К1", "К2", "Мегаспорт", "Інтер" та "НТВ", який оцінюють в $2 млрд.

Наприкінці рейтингу українських вегетаріанців дизайнер 43-літня Лілія Пустовіт. За останні 10 років з'їла 200 г м'яса. Хоча часто відвідує світські тусівки, не вживає алкоголю.

Зараз ви читаєте новину «Маша Єфросиніна 10 років не їсть м'яса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути