пʼятниця, 04 серпня 2017 06:10

Марія Відейко робить сантиметрові іграшки

— Нещодавно зробила знайомій два сантиметрового йоркширського тер'єра. Це одна з найменших моїх робіт із полімерної глини. Як показувала всім того собаку — забороняла дихати на нього, щоб раптом не загубився, — розповідає киянка 34-річна Марія Відейко. Чотири роки виготовляє мініатюрні вироби для лялькових будиночків та прикраси.

— З дитинства займалась рукоділлям. Захоплювалася керамікою, м'якою іграшкою, бісероплетінням, штучними квітами, вишиванням. За писанкарство отримала звання народного майстра. Всі ці знання застосовую під час виготовлення мініатюр, — продовжує Марія. На подвір'я свого будинку в столиці виносить невисокий столик. На ньому розкладає іграшкові фігурки й меблі. У коробці з-під цукерок — пакетики з квітами, брошки, маленькі книжечки.

— Починала з меблів для лялькових будинків, — показує на мініатюрну стінку білого кольору. На її поличках — шкатулки з ґудзиків, книжки, чайник, вазон. — Зробила з дерев'яних лінійок. Їх важко пиляти, тому перейшла на картон. Із меб­лями брала участь у виставці. Отримала перше місце в змаганнях серед майстрів.

З металевої коробки жінка дістає глиняні квіти з очима і гострими зубами в горщиках. Коштують 99 грн. Поряд ставить вазони з трояндами, фіалками, гіацинтами та кімнатними рослинами.

— Використовую японську глину, — продовжує Марія. — Вона застигає на повітрі й перетворюється на пластмасу. Потрібно швидко ліпити, бо твердіє. Землю імітую за допомогою кави.

За останні два роки матеріали подорожчали втричі. Творю зі старих запасів. Інколи у хід іде картон від сухих сніданків, ґудзики, кришки від гірчиці, палички для кави, від морозива. У пригоді стає фурнітура зі старого одягу, обгортки від цукерок. Валізи і сумки робила зі шкіряних речей із секонд-хенда. Там же купила солом'яну сумку. З неї склеїла міні-кошики.

На шиї в майстрині висить підвіска у вигляді книги з оком. Має металеву застібку.

— Нещодавно вигадала прикрасу. Назвала МахБуком, — каже Марія. — Усередині чисті аркуші. Можна записувати паролі чи філософські вислови. До свого збираю автографи. Вже є два — від актора Богдана Бенюка та письменника Леся Подерв'янського.

Одна з наймасштабніших робіт — іграшкова кімната. Робила разом із подругою Альоною Ніколенко, яка створює ляльок.

Почалося все з того, що біля смітника помітила футляр від швейної машинки. Мене тоді хлопець проводжав додому. Посоромилася взяти, бо тільки почали зустрічатися. Два тижні футляр мокнув під дощем. Поки не витримала і забрала.

Тепер там живе іграшковий ведмідь із полімерної глини заввишки в сантиметр. У шафі висять сукні на плічках із дроту. На столі лежать мініатюрні журнали. Їх постійно намагаються взяти в руки — вже відклеїлись сторінки. Із кімнатою виграли конкурс — нам подарували безплатне місце на ярмарку ручних виробів.

Зараз ви читаєте новину «Марія Відейко робить сантиметрові іграшки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути