четвер, 26 листопада 2020 05:51

Марія Байко відійшла уві сні

Автор: PROLVIV.COM
  Марія Байко виступала у складі тріо зі своїми молодшими сестрами Даніелою та Ніною. Записали три платівки і два компакт-диски
Марія Байко виступала у складі тріо зі своїми молодшими сестрами Даніелою та Ніною. Записали три платівки і два компакт-диски

У Львові на Личаківському кладовищі поховали співачку 89-річну Марію БАЙКО. В неї залишилися сини Володимир і Роман та двоє онуків.

— Останні 10 років мати жила в мене, — розповідає син Володимир Одрехівський, 65 років. Він — ректор Львівської націо­нальної академії мистецтв. — Як таких хвороб не мала, але було важкувато ходити. За два тижні до відходу стала відчувати слабкість. Померла уві сні.

Марія Байко народилася в польському селі Яблониця Руська. 1945 року сім'я переїхала у Буськ на Львівщині.

— Їхню родину насильно переселили в Україну після війни. Тут довелося почати все спочатку, — каже Володимир Одрехівський. — Батько загинув, мати Магдалина сама виховувала п'ятьох доньок. Дівчата ходили до школи. Займалися художньою самодіяльністю і співом.

Марія Яківна закінчила Львівську консерваторію. 1953-го стала народною артисткою України. Виступала у складі тріо сестер Байко — Даніели, Марії та Ніни. Записали три платівки та два компакт-диски. Була лауреаткою Шевченківської премії.

— Мати жила музикою. Мала абсолютний слух і виняткову пам'ять. До останнього знала тисячі різних пісень, — говорить Володимир. — Раніше викладала у Львівській національній музичній академії. На пенсію пішла п'ять років тому. Але й після того продовжувала приймати студентів удома. Намагалася передати їм свої знання. І не за зар­плату. Була релігійна й скромна. Винятково працьовита й вимоглива до себе. Дуже шанувала традиції й культуру.

Зараз ви читаєте новину «Марія Байко відійшла уві сні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути