Ексклюзиви
четвер, 27 червня 2013 00:15

Марина Брацило приготувала вечерю і випала з вікна

Автор: фото з сайта www.lifesmilike.ru
  Поетеса Марина Брацило видала п’ять збірок. Останнього вірша написала за три тижні до смерті
Поетеса Марина Брацило видала п’ять збірок. Останнього вірша написала за три тижні до смерті

17 червня ввечері загинула поетеса 37-річна Марина Брацило. Вона випала з вікна своєї квартири на п'ятому поверсі. Її вісім місяців винаймала у Голосіївському районі столиці. Тіло виявили перехожі.

Друг поетеси, письменник Сергій Пантюк, 47 років, бачився з Мариною півроку тому. По телефону розмовляли часто. Каже, що це не могло бути самогубство: на столі залишилася приготована вечеря — пельмені й салат.

— Вона любила сидіти на підвіконні з цигаркою. Може, відкривала його, стало погано, вивалилася, — розповідає Пантюк. — У неї не було суїцидальних настроїв. Справи йшли вгору. Півроку як улаштувалася на хорошу роботу — заступником головного редактора у видавництво "Наш формат". Півтора місяця тому дзвонила мені, просила телефони художників-графіків, які можуть оформлювати диски. Ми не можемо зрозуміти, що сталося.

Торік перед Великоднем від ішемічної хвороби серця помер чоловік Марини — поет Юрій Нога. Мав 38 років. Подружжя жило у Броварах у помешканні Юрієвих батьків.

— У Юри серце часто хапало, — каже Сергій. — Ішли ми з ним на риболовлю — а він ледве хекав. Дуже тяжко переносив спеку. А Марина була здорова. Тільки після Юриної смерті почалися у неї проблеми з судинами — вегето-судинна дистонія, і тиск часто падав.

Дітей вони не мали. По смерті чоловіка Марина перебралася до Києва.

— Не могла жити у квартирі, де відійшов чоловік. Була в депресії, майже не спілкувалася, — продовжує Сергій Пантюк. — Потім почала готувати до друку збірку його віршів. Юра був поетом від Бога, але книжки жодної не видав. Ті вірші десь літали у повітрі. Після смерті Юри почала писати сумні тексти. Вони дуже любили одне одного.

Маринині батьки живуть у Запоріжжі. Вона — їхня єдина дитина.

— Була вундеркіндом, рано почала писати. Батько приводив її на поетичні семінари в Ірпінь. Він — козацька натура. Пили з ним чарку, було про що поговорити. Хоча людина не мистецька, але освічений та інтелігентний. Працював на фабриці.

Щоліта Марина їздила на батьківщину Пантюка — в село Сокілець Хмельницької області.

— Тоді була жива моя бабуся. Їй дуже Марина подобалася. Вона завжди по-доброму казала моїй дружині Тетянці: "От була б така, як Марина. А ти не можеш, мабуть, і казана підняти". Марина — типаж степової жінки, дорідна, гарна, а Тетянка — маленька. Бабуся 2008-го померла. Їй місяць тому рівно 90 років виповнилося б. Марина подзвонила мені: "Слухай, пом'янути б твою бабусю нормально, по-козацьки. Мак потремо. Зберемося, згадаємо". Так і не зібралися.

Учителька української мови й літератури 65-річна Ганна Черкаська із Запоріжжя готувала Марину Брацило до всеукраїнських олімпіад. За тиждень до трагедії довго говорила з нею.

— Часто висіли на телефоні. Найчастіше Маринка читала свої поезії, рідше — співала. Кожного разу розповідала про покійного Юрка. Їхнє кохання було не на публіку, вони жили цим.

— Учора з нею у "Фейсбуці" листувалися. А сьогодні об одинадцятій з гаком ранку не змогла до неї додзвонитися. У попередніх листах Маринка писала, що ще народить двох синів, — пише поетеса 44-річна Вікторія Стах.

Марина Брацило була членом Спілки письменників. Видала п'ять збірок. Її поховали 20 червня на Хортиці.

Останній вірш Марина Брацило написала 29 травня

Розмістила його на своїй сторінці в інтернеті. Писала про ніжність і про вимушене мовчання, "бо слово недоречне, а істина — на відстані руки". Друзі згадують, що 11 років тому склала страшного пророчого вірша: "Пообіцяла — й не встигла / (Правда, не з власної волі)…/ Ткались на персах стигми, /Маки вцвітали в льолю. /Ґави заціпило й меви. /Тиша снувалася шовком. /Отак взяла і померла. /Місто було у шоці".

Зараз ви читаєте новину «Марина Брацило приготувала вечерю і випала з вікна ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути