вівторок, 30 вересня 2008 18:24

Лілія Камінська попливе навколо світу

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Вінничанка Лілія Камінська (праворуч) із матір’ю Наталією та сестрою Анастасією біля басейну на лайнері ”Королева Вікторія” в Одеському порту
Вінничанка Лілія Камінська (праворуч) із матір’ю Наталією та сестрою Анастасією біля басейну на лайнері ”Королева Вікторія” в Одеському порту

"Кого встречаєм?" — допитується в 43-річної Наталії Камінської чоловік на Одеському морському вокзалі вранці 24 вересня.

— Королеву Вікторію, — відказує вона. До жінки притискається 9-річна донька Анастасія.

— Каку ще королеву? — чоловік крутить пальцем біля скроні. — А шо це за кораблик сюди суне? Ого, який великий.

В Одеському порту швартується британський круїзний лайнер "Королева Вікторія" компанії "Кунард". Корабель завдовжки 360 м займає майже весь правий причал. Судно має 12 поверхів, мало не втричі вище за приміщення морського вокзалу. На "Королеві Вікторії" відпочивають 2000 гостей.

Із борту спускаються британці, французи, італійці й американці. Усі літні, деякі пересуваються на візках. Сідають в автобуси, їдуть на екскурсію Одесою.

— Мама! Настя! — збігає з трапа лайнера 24-річна вінничанка Лілія Камінська. Жінка третій місяць працює борт-стюардом на "Королеві Вікторії". Щодня прибирає 20 кімнат. Щоби запросити матір і сестру на екскурсію лайнером, Лілія за два тижні подала заявку.

Неподалік входу на "Королеву Вікторію" зібралося близько сотні чоловік. Усі тримають паспорти. Корабельні охоронці видають їм пластикові бейджики.

— У жодній країні стільки не приходило, — усміхається Лілія. — Тут із тисячі чоловік персоналу половина українців, росіян та білорусів. Решта — філіппінці.

Камінська веде рідню в їдальню для персоналу.

— Я все це їсти не можу, — показує на харчі. — Усе синтетичне: і овочі, і фрукти, навіть сік із порошку. От з"їси щось — а в горлі після цього, наче медузи пожалили. Мрію про наш звичайний український борщ.

Запрошує до себе в каюту. У ній ледь вмістилося двоповерхове ліжко, шафа та трюмо. Лілія мешкає із росіянкою Наталею. Стіна вкрита сувенірними магнітами.

З"їси щось — а в горлі після цього, наче медузи пожалили

Веде на верхні поверхи, де живуть і розважаються гості:

— У нас тут ціле місто в одному флаконі. Триповерховий театр, там щовечора вистави. Спа-салон, перукарня, косметичний салон, спортзал, казино, сигарний клуб "Черчілль", кілька десятків ресторанів. Да, і гордість — найбільша плаваюча бібліотека, де зберігається 6 тисяч книжок.

— Просто казка, а не корабель, — дивується Наталія Камінська. — Не думаю, що колись зможу дозволити собі відпочити тут.

На східцях сьомого поверху стоїть високий круглий годинник.

— Британці називають його "Біґ Беном" на плаву", — каже Лілія. — Щодня на поверхах ставлять великі букети з живих квітів. Катаються тут практично старенькі пари. У молодості заробляли гроші, щоб перед смертю добряче відпочити. Якщо чесно, то з ними скучно. Сидять по своїх каютах, виходять поїсти. Після кожної екскурсії кажуть однаково: "Дуже холодно", "Заморилися". Зато коли в них дискотеки — це треба бачити. Думала, що тільки в кіно ходять такі наряджені: із пір"ям на голові, зачісками, прикрасами, у хутрах.

У грудні "Королева Вікторія" вирушає в навколосвітній круїз на три місяці.

— Заробляю щомісяця від 2 тисяч доларів. Працюємо по 10–15 годин, — зітхає. — Ці гроші допоможуть моїй родині. Мама не працює, а батько давно з нами не живе. А от гості лайнера, хоч і усміхаються тобі, і чайові дають непогані, у книзі відгуків пишуть, що всім незадоволені. Хитрі: їм тоді повертають процент за подорож, а нас ругають.

Лілія говорить, з дитинства мріяла про подорожі:

— Маленькою прикрашала кімнату пальмами та вирізками із журналів екзотичних міст світу. Коли працювала у Вінниці в боулінг-клубі, там жінка одна була, в молодості плавала на лайнерах. Вона й підбила мене поступити на борт-провідника в Одеський інститут транспорту і зв"язку. Півроку тому дізналася, що компанія "Кунард" набирає працівників на лайнери. Поїхала на співбесіду до Риги. Коли пройшла, то не повірила. Такий шанс випадає одному на сотню.

1984,  13 липня — Лілія Камінська народилася у Вінниці

2001  — закінчила вінницьку школу-гімназію N17

2006  — закінчила Вінницький торгово-економічний університет

2007  — екстерном закінчила Одеський інститут транспорту і зв"язку

2008,  липень — влаштувалася борт-стюардесою на британський корабель "Королева Вікторія"

Зараз ви читаєте новину «Лілія Камінська попливе навколо світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути