понеділок, 29 вересня 2008 12:15

Лідія Федосєєва освідчилася Василеві Шукшину мовою жестів
11

Лідія Федосєєва-Шукшина на церемонії закриття фестивалю ”Кінотавр” у російському місті Сочі 15 червня 2008 року. За нею йде актриса Юлія Меньшова
Фото: фото: ІТАР-ТАРС
Другий чоловік Василь Шукшин із дочками Марією (ліворуч) і Ольгою на дачі під Москвою. Фото зроблене 1974 року
Марія Шукшина працює телеведучою, має чотирьох дітей
Перший чоловік В’ячеслав Воронін після розлучення відсудив у Лідії Федосєєвої дочку Анастасію
За кінооператора Михайла Аграновича актриса вийшла заміж до року після смерті Василя Шукшина

25 вересня народній артистці Лідії Федосєєвій-Шукшиній виповнилося 70 років. Вона знялася в більш як сотні фільмів.

Першим чоловіком Лідії Миколаївни був актор із Києва В"ячеслав Воронін. Побралися 1959-го, за рік народила від нього доньку Анастасію. Чоловік хотів бачити дружину біля себе. Ліда кинула Всеросійський інститут кінематографії.

— Про кого ти мрієш? — ревниво допитувався чоловік.

Через п"ять років Лідія Миколаївна подала на розлучення, переїхала з Києва в Москву. Доньку відвезла до матері в Ленінград. Воронін викрав дитину, а потім відсудив її в дружини — його мати займала високу номенклатурну посаду. Актриса пережила 13 судів і більше доньки не бачила: наприкінці 1990-х Анастасію позбавили волі на 12 років за зберігання наркотиків.

Із письменником і актором Василем Шукшиним, старшим на 10 років, одружилася 1964-го. Вони зустрілися в інституті: Лідія поновилася у ВДІК на акторський факультет, Василь учився на режисерському.

— Спершу він мені навіть не подобався, — згадує актриса. — Ходив такий сумний, одягнений у солдатську форму. Казали, він полюбляє п"яні розгули. А потім ми їхали на зйомки в Судак. Василь зайшов у наше купе, набите студентами, і заспівав. Подивився на мене так пронизливо. У кіноекспедиції закохалася, але не знала, як підступитися. Знала мову глухонімих і жестами сказала: "Я тебе кохаю". Шукшин не зрозумів і попросив озвучити жести. Подарував мені маленький букет — це були його перші квіти жінці. Я довго берегла їх.

Разом прожили 10 років, зіграли головні ролі у фільмах "Калина червона" і "Пічки-лавочки". Шукшин писав сценарії й знімав картини як режисер-постановник.

— У побуті з ним було важче, ніж у кіно, — ділиться актриса. — Пив пропорційно таланту. Увечері проганяла його дружків, а вранці була готова розревітися від жалю: Вася прокидався хворий. Раз підняв на мене руку, та так, що я свідомість втратила. Колись кинув сокиру у відчинені двері — я ледве відскочила. Він був нервовим й імпульсивним, тому мені перепадало.

Шукшин помер 1974 року від серцевої недостатності. Федосєєва у 36 років залишилася вдовою з двома доньками. Нині старша Марія, 40 років, працює на телебаченні, знімається в кіно, має чотирьох дітей. Молодша на рік Ольга покинула професію актриси, пише оповідання, виховує сина Василя.

Після смерті чоловіка Лідія Миколаївна взяла подвійне прізвище Федосєєва-Шукшина. До року вийшла заміж за кінооператора Михайла Аграновича, молодшого на вісім років.

— Коли ми познайомилися, в Міші була сім"я, дитина, — розказує актриса, — Але ось так закохався. Ми прожили 11 років, діти й досі з ним спілкуються і люблять його.

Знайомство з Мареком Межевскі, польським художником, теж закінчилося весіллям.

— Коли я його побачила, мало не впала: вродливий до надзвичайності, — згадує Лідія Миколаївна.

Прожили вони недовго. Художник не міг змиритися з тим, що в Росії він відомий тільки як чоловік Федосєєвої-Шукшиної. Актриса познайомилася з продюсером Барі Алібасовим, молодшим на дев"ять років.

— Алібасов зворушливо упадав за Лідочкою, не приховував, що обожнював Шукшина, — розповідає актор Станіслав Садальський, 57 років.

— У Ліди образ царственої, строгої російської жінки, — говорить Алібасов. — А насправді вона весела, навіть хуліганиста. Жартує крутіше, ніж я.

У них був бурхливий роман, але без штампів у паспортах. Розійшлися через три роки.

— За кого я не вийшла б заміж, мені цього пробачити не могли, — запевняє актриса. — Казали: "Як ти могла? Ти ж удова Шукшина". Хотіли, щоб я решту життя ходила в чорному і ридала. Романів може бути одночасно три або п"ять, але любов буває тільки одна.





Зараз ви читаєте новину «Лідія Федосєєва освідчилася Василеві Шукшину мовою жестів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути